Home

Achtergrond 182 x bekeken 1 reactie

Supermarktomzet blijft groeien

De eerste 21 weken van dit jaar groeit de omzet van supermarkten met 7,6 procent.

Dit is 3 procent sneller dan vorig jaar. Dat meldt het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) op haar jaarcongres in het Scheveningse Kurhaus.

Mede dankzij een goede paas- en pinksteromzet en het mooie weer groeit de omzet van supermarkten explosief. Het CBL verwacht dat de supermarktomzet in 2008 door de omzetgrens van 30 miljard euro heen zal gaan. Het EK levert 50 miljoen euro extra op.

De supermarkten haalden in 2007 een 4,7 procent hogere omzet van 28,7 miljard. In zijn jaarrede haalt voorzitter Klaas van den Doel stevig uit naar de overheid. Juist nu het economisch minder haat beperkt zij de koopkracht van de consument door bijvoorbeeld de verpakkingentaks en accijnsverhoging op diesel.

Van den Doel stoort zich ook aan de mogelijke afschaffing van de zondagopening. Supermarkten verkopen daardoor naar schatting 165 miljoen euro minder. "We zullen toch niet meemaken dat een partij met 6 zetels in de Kamer vanuit Den Haag bepaalt hoe de burger zijn zondag moet invullen?"

Volgens Van den Doel is veel kritiek onterecht. Zonder in te willen gaan op de discussie over wie de kosten voor verdoofd castreren draagt noemt hij de voedingsprijzen. "Allerlei vraagstukken worden bij ons over de schutting gegooid. Supermarkten zullen de laatsten zijn om de consumentenprijzen klakkeloos te verhogen. Daarvoor is de concurrentie te hevig."

De voorman verklaarde dat supermarkten zich meer moeite gaan getroosten duurzamer te opereren.

Eén reactie

  • no-profile-image

    melkveehouder

    Supermarkten zijn niet duurzaam, ze misbruiken hun inkoopmacht om boeren en tuinders tot op het bot toe uit te buiten
    Klaas van den Doel zou zich diep moeten schamen om het woord duurzaam in de mond te nemen. Er geld maar een regel voor de supermarkt, zo snel mogelijk zoveel mogelijk geld verdienen ten kostte van alles en iedereen

Of registreer je om te kunnen reageren.