Home

Achtergrond 407 x bekeken 5 reacties

Stilte bij Friesland Vlees treft meer bedrijven

Zeker negen bedrijven merken de gevolgen van de afgenomen activiteiten bij Friesland Vlees. Sinds begin april is het stil bij het slachthuis, nadat aan de poort enige tijd permanent werd controleerd op dierenwelzijn.

Minister Gerda Verburg (Landbouw) kondigde die controle aan in het televisieprogramma Buitenhof, na signalen over misstanden bij het vervoer en de slacht van runderen. Aaldert Wildeboer, eigenaar van het slachthuis, eist vrijdag voor de rechtbank in Den Haag dat Verburg de uitspraken over zijn slachthuis terugneemt. Er werden geen misstanden geconstateerd, maar de aanvoer viel wel stil bij Friesland Vlees dat 'besmet' was verklaard.

Ook ondernemers die afhankelijk zijn van Friesland Vlees voelen de gevolgen. "We werkten voorheen met vier maar nu met twee mensen omdat er te weinig werk is'', vertelt Steven Chin van huidenhandel Euhico. Het bedrijf kocht per week zo'n duizend huiden van koeien die bij Friesland Vlees werden geslacht. Euhico in Leeuwarden zoutte de huiden, zodat die langer goed blijven, en transporteerde ze dan naar China. Daar werden de huiden verwerkt tot leer en vooral gebruikt voor de bekleding van meubels. "Alle koeienhuiden kochten we van Friesland Vlees. Dat is in één klap weg'', zegt Chin.

Edelwasserij Miedema heeft geleerd van het verleden. Directeur Remmie Miedema werkt al dertig jaar voor de slachterij; zijn bedrijf wast de bebloede kleding van de slachters. In 2003 ging Brada, zoals de slachterij toen heette, failliet. "Dat was destijds wel een klap'', aldus Miedema. Zijn bedrijf is dan ook niet meer alleen afhankelijk van Friesland Vlees.

Bij automatiseerder Twaka werkt de stilte bij de slachterij ook door. Het bedrijf onderhoudt de slachtsystemen bij Friesland Vlees. Van de vijf medewerkers zijn er nu nog drie over. "Wij krijgen afhankelijk van de omzet van Friesland Vlees betaald. Dus bij ons zijn de inkomsten enorm gedaald, de schade loopt in de tienduizenden euro's'' aldus eigenaar Reinder Kerkhof.

Friesland Vlees slachtte voor april 2000 à 3000 koeien per week. Nu zijn dat alleen nog ruim duizend zogenaamde rosekalveren. Kerkhof heeft zijn hoop gevestigd op het kort geding vrijdag. Als Friesland Vlees wint, wil Kerkhof zijn schade op de minister verhalen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  kwekje@hotmail.com

  Dorien,

  Wat verwacht je nu? Denk je dat er biologisch niet veel wordt geslacht?
  Jemig zijn er nu echt geen stadsmensen, die logisch kunnen nadenken?

  Wat denk je, dat een mens eet aan kg per jaar? Kijk zelfs eens hoeveel kg jij gebruikt en reken dat eens met hoeveelheid mensen..., ja dan moet er nog al wat geslacht worden.
  Whats the problem?

 • no-profile-image

  dorien

  Ik snap gewoon niet hoe een weldenkend mens 2000 tot 3000 koeien per week kan slachten. Je moet toch wel alleen nog maar in 'dingen' denken, i.p.v. in dieren.
  En nooit gewetenswroeging hebben.
  Nee, als dat woord bekend was, zouden we heel anders met de bio-industrie (met de nadruk op industrie) omgaan.

 • no-profile-image

  C. Bone

  Als er helemaal niets aan de hand is (was), waarom is het dan zo rustug geworden?

 • no-profile-image

  kwekje@hotmail.com

  Wat denk je zelf? Geen eigen vermogen tot nadenken?
  Je buurman wordt verdacht van iets, maar wordt niets bewezen, heb jij jegens hem dan geen voor ingenomen mening?

 • no-profile-image

  h. visser

  Hopelijk winnen jullie het kort geding

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.