Home

Achtergrond 266 x bekeken

'Standpunt genetische modificatie herzien'

Europa moet haar standpunt over genetische modificatie snel herzien.

De wereld kan zonder genetische modificatie van gewassen eenvoudigweg niet gevoed worden. Dat stelt scheidend bestuursvoorzitter Peter Brabeck-Letmathe van voedingsconcern Nestlé.

Met een omzet van 66 miljard euro is Nestlé het grootste voedingsconcern ter wereld. Brabeck-Letmathe deed de uitspraak op een Oost-Aziatische editie van het World Economic Forum.

Volgens Brabeck-Letmathe is de Europese vasthoudendheid niet alleen onwetenschappelijk, maar ook immoreel. Het zet landen in de Derde Wereld er met politieke druk toe aan evenmin met transgene gewassen aan de slag te gaan.

"Ik geloof niet dat de Europese houding bepaald behulpzaam is voor hun landbouw of hun bevoorradingsmogelijkheden." Biologisch vergeleek hij volgens Agence France Presse met een hobby. "Een heel aardige bezigheid voor hen die het zich kunnen veroorloven."

Volgens handelscommissaris Peter Mandelson vraagt de consument erom. Volgens een recente studie van de Europese Commissie is slechts 21 procent van de consumenten in Europa bereid zich te wagen aan transgene voedingsmiddelen.

In het Verenigd Koninkrijk heeft de National Farmers Association de supermarkten herhaaldelijk gevraagd de eisen voor genvrije voeding te laten vallen, behalve voor het biologische assortiment. Boeren vinden het toenemend lastig genvrije soja en mais te betrekken uit het belangrijke Brazilië.

Volgens studies van lobbyorganisatie Euro Bio hebben Indiase boeren dankzij genetische modificatie tientallen procenten hogere katoenopbrengsten. In het geval van Amerikaans mais zou de winst 9 procent bedragen. Greenpeace trekt deze studies 'door en voor de sector' in twijfel. De motieven van de voedingssector zijn volgens de Amsterdamse organisatie twijfelachtig. Men zou vooral goedkopere grondstoffen voor hun fabrieken nastreven.

Eerder verklaarde scheidend directeur Hans ten Cate van de Rabobank dat de bank een steeds milder standpunt inneemt tegenover genetische modificatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.