Home

Achtergrond 211 x bekeken 1 reactie

Staking werk niet door in koopmelkprijs

Koopmelk is deze week niet goedkoper geworden. De melkacties hebben de prijs niet naar beneden gedrukt. Sterker nog: koopmelk wordt een kwartje duurder en noteert €24,00.

De reden is het zeer krappe aanbod van quotum. De vraag is ook niet groot, maar die hoeft maar iets te stijgen of de prijs gaat al omhoog.

En niet iedereen staakt. Wie wil uitbreiden, moet uiteindelijk toch kopen. Dat speelt verkopers in de kaart.

prognose:

koopmelk stabiel tot licht stijgend

Eén reactie

 • no-profile-image

  qkoper

  Quotumhandel slap
  In de maanden april en mei zijn er in totaal 178 quotumtransacties geweest. Vorig jaar werden in dezelfde periode 850 transacties gemeld. Een daling van het aantal transacties van meer dan 79 %. Het aantal boeren dat animo heeft gehad om quotum te kopen is extreem laag.

  Over de totale periode vanaf januari waren er vorig jaar nog 2016 quotumtransacties dit jaar stopte de teller bij 783 transacties. Een daling van meer dan 61 %. Het volume per transactie was wel hoger. Het totale volume van melkhandel daalde met meer dan 38%.

  Het is opmerkelijk dat bij een fors krimpende markt de prijs stijgt, volgens de noteringen. De prijzen die nu op het bord staan als zijnde transactieprijzen vertegenwoordigen zeer kleine volumes. Als je belt met de quotumhandelaren doen deze geloven dat er vlot gehandeld wordt. De cijfers van het Productschap Zuivel spreken dit tegen.

  Marktanalyses geven vaak een verkeerd beeld van de markt. Tijdens de zuivelstaking was er meer dan genoeg melk te krijgen voor 23,5 cent per procent vet met een lichte prijsdruk. Onafhankelijk vakblad de Boerderij noteerde daarentegen 24,0 cent met lichte prijsstijging omhoog.

Of registreer je om te kunnen reageren.