Home

Achtergrond 392 x bekeken

Staalprijs maakt kas en stal fors duurder

Stallen en kassen worden steeds duurder door de stijgende staal- en aluminiumprijs. In een jaar tijd steeg de prijs meer dan 50 procent.

Dat blijkt uit een rondgang langs fabrikanten. Voorlopig verwachten analisten niet dat de staalprijs daalt. Staal stijgt in prijs om twee redenen: ten eerste neemt de vraag naar staal vanuit de Chinese industrie dramatisch toe. De autoverkoop verdubbelt in China bijna jaarlijks. Ten tweede hebben ze te maken met hogere grondstofprijzen voor olie, kolen en ijzererts.

Royal de Boer voelde zich gedwongen de prijs voor stalinrichting vanaf deze maand met 3 procent op te voeren. Productmanager Lieuwe Melchers: "Vooral de ligboxen en in mindere mate de voerhekken stijgen in prijs.

De verwachting is dat de staalprijzen blijven stijgen. Toch denkt Melchers dat het met de huidige rente onverstandig is extra vroeg stallen aan te schaffen.

Directeur Marco Arendsman van Van der Valk-Kleijn kassenbouw uit Honselersdijk spreekt van een dramatische toename." We houden de prijzen nu dagelijks bij om zo correct mogelijk een prijs te kunnen afspreken. Het is bijna ondoenlijk." Hij berekent dat de prijs van staal 15 procent van de totale kostprijs bedraagt. Aluminium maakt 30 procent van de kostprijs uit.

"Verkrijgbaarheid is moeilijk. Bepaalde profielen staal die wij inzetten, worden soms een periode niet gewalsd. Voor huizenbouw en auto’s wordt beter betaald." Eenzelfde probleem doet zich voor bij glas. "Tuinders investeren nog steeds behoorlijk, maar het is voor hen wel steeds lastiger begrotingen maken."

Of registreer je om te kunnen reageren.