Home

Achtergrond 158 x bekeken

Spinozapremie voor vier topwetenschappers

Vier onderzoekers is maandag de NWO-Spinozapremie toegekend.

Kinderneurologe Marjo van der Knaap, letterkundige Joep Leerssen, natuurkundige Theo Rasing en microbioloog Willem de Vos ontvangen de hoogste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap.

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft dat bekendgemaakt. Elke onderzoeker krijgt 1,5 miljoen euro, te besteden aan onderzoek. De wetenschappers ontvangen de prestigieuze prijs voor hun voortreffelijk, baanbrekend en inspirerend onderzoek.

Van der Knaap (50), kinderneurologe aan de Vrije Universiteit, onderzoekt hersenafwijkingen met MRI en ontrafelde zogeheten wittestofziekten, waarvan een op de duizend kinderen in de westerse wereld het slachtoffer is. Om een behandelingsmethode te vinden integreert ze radiologie, neurologie en genetica in haar onderzoek.

Het onderzoek van Leerssen (52), letterkundige aan de Universiteit van Amsterdam, heeft volgens NWO geleid tot een nieuwe kijk op de geschiedenis van cultureel nationalisme. Zijn studie over de Ierse cultuurgeschiedenis geldt als toonaangevend. Hij is een van de stichters en vormgevers van het interdisciplinaire vakgebied Europese Studies.

Rasing (55), natuurkundige aan de Radboud Universiteit Nijmegen, slaagde er in magneetjes te manipuleren. Hij deed dat met snel schakelende lasers. Volgens NWO verricht Rasing grensverleggend onderzoek met open oog voor mogelijke toepassing. De fysicus stond aan de wieg van een nieuwe methode om lasers zichtbaar te maken hoe individuele moleculen zich over een oppervlak bewegen.

Bacteriën en schimmels is het onderzoeksterrein van De Vos (53), microbioloog aan de Wageningen Universiteit. Zijn onderzoek heeft geleid tot de ontwikkeling van melkzuurbacteriën die de smaak en de houdbaarheid van kaas verbeteren. Via DNA-analyses stelde hij verder vast dat dat elk individu een unieke combinatie van soorten darmbacteriën bezit, die deels genetisch is bepaald.

Het is dit jaar de veertiende keer dat de Spinozapremies, die ook wel worden aangeduid als de Nederlandse Nobelprijzen, worden toegekend. Minister Ronald Plasterk (Wetenschap) reikt de premies op 19 november in Den Haag uit.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.