Home

Achtergrond 389 x bekeken

Slechte oogst van vroege rode bessen

Zo’n 25 scholieren plukken rode bessen op het 1,75 hectare grote fruitteeltbedrijf van de broers Van de Boorn in het Limburgse Eckelrade.

"We zijn een week later begonnen dan collegatelers in het dal. Wij zitten op een plateau en daar valt de oogst later", vertelt Bert van de Boorn. Door rui valt de oogst van sommige rassen tegen. "De Jockheer van Tets heeft ontzettend geruid, dat heeft me verrast. Over de latere rassen als Rovada en Rolan mag ik niet klagen." Door nachtvorst is ook nagenoeg de hele pruimenoogst verloren gegaan. Over een aantal dagen weet Van de Boorn wat zijn vruchten opbrengen op de veiling. Foto Twan Wiermans

Landbouwminister Gerda Verburg neemt een kijkje bij het koeien schilderen op het bedrijf van Alfred en Lianne Scholten. Het melkveehoudersechtpaar heeft een bedrijf met 80 melkkoeien, een melkdrive (verkoop verse melk aan de weg) en geeft gelegenheid voor cursussen koeien schilderen. Minister Verburg bezocht hun bedrijf vandaag even tijdens een werkbezoek aan de Achterhoek. De minister verdiepte zich ook in de problematiek van landschap en milieu in het gebied. Foto Theo Kock

De voormalige sojafabriek van het Franse Cereol aan de Utrechtse Kanaalweg is vanochtend helemaal uitgebrand. Zes bewoners van omliggende huizen zijn geëvacueerd omdat het monumentale pand mogelijk zou instorten. De melding van het vuur kwam rond 01.45 uur binnen. De brand was zo’n drie uur later onder controle. De fabriek voor de verwerking van soja sloot zes jaar geleden en was herbestemd als bibliotheek en appartementencomplex. Foto ANP

Fokker Goossen haalt nog wat stro uit de staart voordat het dier de ring ingaat op de NRM. Foto William Hoogteyling

Een bezoeker bekijkt de constructie bovenop de Elkas die vandaag in Wageningen is geopend. Volgens Wageningen UR, die de kas heeft ontwikkeld, produceert de kas méér energie dan het verbruikt. De kas meet 75 vierkante meter en is voorzien van een folie die minder infrarood licht doorlaat. Daardoor wordt het minder warm in de kas en kan de kas meer gesloten blijven. De straling die de folie reflecteert wordt opgevangen op zonnecellen. Die zetten de straling om in elektriciteit. De warmte van de straling wordt ook opgevangen. Foto Sjef Prins

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.