Home

Achtergrond

Slappe spandoeken

NVV en LTO demonstreren voor castratie-vergoeding, maar weten beter.

De actiereus in de landbouw is opgestaan. Eerst de melkveehouders met hun strijd voor een betere melkprijs, nu ook de varkenshouders. Het effect van de melkacties wordt alom betwijfeld. En ook de varkenshouders hebben geen gefundeerd verhaal om hun pleidooi te winnen.

Met spandoek en petitie demonstreerden ze voor het hoofdkantoor van Albert Heijn en Schuitema om de kosten van verdoofd castreren vergoed te krijgen via een fonds. De zeugenhouder zou dat geld moeten krijgen, want hij maakt extra castratiekosten. Ze beroepen zich op de Verklaring van Noordwijk van november 2007, die door het CBL (supermarkten) is mede-ondertekend.

Die verklaring is echter onduidelijk voor wat betreft het belangrijkste aspect voor de boer: hoe zal dat betaald worden? Via een fonds voor de zeugenhouder (zoals de boeren willen), of via een ondoorzichtige meerprijs voor het slachtvarken (zoals de supermarkten het willen gaan doen)?

De verklaring zwijgt erover. Er staat dat de kostenverhoging voor de varkenshouder wordt gecompenseerd door de marktpartijen. Punt. Meer houvast kunnen LTO en NVV niet ontlenen aan het stuk dat zij namens hun achterban hebben goed bevonden en ondertekend.

Supermarkten kunnen het contract nu uitlegen zoals zij dat willen. Iets wat ze gretig doen. Een fonds vormen vinden zij een ongeoorloofde methode van marktordening. Dit klinkt als een gelegenheidsargument, maar wel één waar weinig op af te dingen valt in de vrije varkensmarkt.

Het verlies van de varkenshouders herinnert aan de IKB-malaise van 2005. Omdat NVV en LTO door onenigheid niet vooruit te branden waren, haalde AH de IKB-bordjes uit de schappen. In één klap waren supermarkten van de Nederlandse boeren af en konden weer overal in Europa vlees inkopen. Sympathiek? Nee. Machtsvertoon? Ja. Realiteit? Ook. De actiereus moet beter weten. Klein Duimpje is hem weer te slim af.

Foto

Marcel Henst

Of registreer je om te kunnen reageren.