Home

Achtergrond 226 x bekeken 4 reacties

Skal vindt antibiotica in monsters bio-varkensvlees

Tijdens een gerichte actie heeft Certificeerder Skal in samenwerking met slachterijen in 4 van de 214 genomen monsters bio-varkensvlees antibiotica aangetroffen.

Deze 4 positieve monsters waren afkomstig van één varkenshouderij. Hoewel het om een zéér lage concentratie ging, heeft het bedrijf een ernstige berisping gekregen. Het bedrijf heeft extra maatregelen moeten nemen om herhaling te voorkomen.

Skal speurt al langer naar niet toegestaan medicijngebruik. Dat gebeurt risicogericht. In eerste instantie zijn daarom 56 varkensbedrijven beoordeeld op het medicijngebruik en bijbehorende administratie. Bij 10 bedrijven was de medicijnregistratie niet goed op orde. Skal heeft vervolgens het vlees van deze bedrijven aan de slachtlijn bemonsterd en laten analyseren. Dat leidde tot eerdergenoemde vondst.

Met deze actie wil Skal bereiken dat alle bio-varkenshouders zich strikt aan de voorschriften houden: maximaal één keer gebruik van antibiotica, als behandeling van een infectie en niet preventief. Bovendien geldt een dubbele wachttijd waardoor op het slachtmoment in principe geen antibiotica meer aanwezig zijn. Skal zal over enige tijd opnieuw steekproeven nemen in de hoop dan geen antibiotica meer aan te treffen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  marcel

  56 bedrijven gecontroleerd betekend bijna een 100 % controle, en dan wordt er 1 bedrijf gevonden wat niet helemaal precies in orde is??? Pom pom pommetje wat een schokkend nieuwsfeit.

 • no-profile-image

  henk

  wat hypocriet,biovarkens kunnen net zo goed ziek worden of juist ziek worden,deze zullen dan toch behandeld moeten worden met antibiotica ,logisch dat je residu tegen komt !

 • no-profile-image

  niet meteen

  kom,kom, geen paniek laat maar waaien. Dit hoort ook bij de bio-gedachte, geen strakke bedrijfsvoering en och even vergeten de wachttijd, verdorie. Mag duidelijk zijn dat Bio, naast de grotere kans op zoönoses ook niet zuiver is tot op het bot.

 • no-profile-image

  dus echt niet beter dan

  Das nie zo mooi.......foei

Of registreer je om te kunnen reageren.