Home

Achtergrond 248 x bekeken

Schuitema onder vuur vanwege overname

Supermarktconcern Schuitema, de organisatie achter de C1000-winkels, lag dinsdag hevig onder vuur van de eigen aandeelhouders vanwege de verkoop van het bedrijf aan investeerder CVC Capital Partners.

De minderheidsaandeelhouders op de algemene aandeelhoudersvergadering wilden met name weten welke rechten supermarktbedrijf Ahold behoudt in Schuitema. Als klap op de vuurpijl keurden zij een voorgestelde inkoopregeling voor een klein deel aandelen af.

Ahold verkocht zijn belang in Schuitema aan CVC voor ongeveer 58 ’eigen’ C1000-winkels en een geldbedrag. Daarnaast investeert Ahold 50 miljoen euro in ’het nieuwe bedrijf’ in ruil voor preferente aandelen met een belang van 20 procent. Op die manier blijft het oude moederconcern nog een vinger in de pap houden bij Schuitema. Het bedrijf mag geen commissaris bij Schuitema benoemen maar krijgt wel ”specifieke minderheidsrechten” voor drie jaar.

Dit betekent dat Ahold bij grote aankopen van Schuitema op de hoogte moet worden gesteld. Bestuursvoorzitter Bert Roetert weersprak dat Ahold een vetorecht krijgt over grote overnames. Kleinere overnames mag Schuitema volgens Roeters doen zonder overleg met Ahold. ”Het gaat om een medebeslissingsrecht”.

De aandeelhouders moesten ook hun goedkeuring verlenen aan de voorgestelde inkoopregeling van de resterende aandelen die nog een belang van 1,7 procent vertegenwoordigen. CVC heeft nu ruim 98 procent in handen, gekocht van grootaandeelhouders Ahold (73 procent) en CKK (25 procent). Schuitema bood aan de resterende aandelen in te kopen voor 26 euro per aandeel. Het bedrijf hoopte zo een tijd en geldrovende ’uitrookprocedure’ te voorkomen en kan dan sneller zijn beursnotering aan de beurs in Amsterdam beëindigen. De prijs van 26 euro is volgens Schuitema ’fair’ en biedt een premie op de 20,10 euro die Ahold en CKK voor hun aandelen hebben gekregen.

Schuitema wil al tijden loskomen van Ahold. De marktaandelen van de twee concerns worden door de mededingingsautoriteiten bij elkaar opgeteld waardoor beide partijen niet verder kunnen groeien. Schuitema wil dan ook als zelfstandige onderneming zijn nummer twee positie in het Nederlandse supermarktlandschap verstevigen en uitbouwen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.