Home

Achtergrond

'Schadevergoeding voor wachttijd overheidsbesluit'

Ondernemers die te lang in onzekerheid zitten over officiële besluiten kunnen recht hebben op een schadevergoeding.

Dat zegt advocaat Johan van Groningen van Den Hollander Advocaten uit Middelharnis. Hij baseert zijn uitspraak op basis een uitspraak van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB) inzake de knelgevallenregeling van de Wet Herstructurering Varkenshouderij (WHV).

Het CBB oordeelde vandaag dat twee ondernemers die meer dan tien jaar verwikkeld waren in een juridisch conflict met de overheid over de knelgevallenregeling recht hebben op een schadevergoeding. De ondernemers, een varkenshouder uit het Brabantse Sint-Oedenrode en een akkerbouwer uit Groningen, vonden dat ze op basis van de knelgevallenregeling WHV recht hadden op varkensrechten. De ondernemers waren sinds 1997 in een rechtszaak betrokken om de rechten alsnog te krijgen.

Het CBB heeft ze hierin in het ongelijk gesteld, maar besloot dat beide ondernemers recht hebben op 4.000 euro schadevergoeding vanwege de langdurige onzekerheid en de daaruit volgende spanning en frustratie. Een unieke uitspraak, volgens Van Groningen. "Dit heeft grote gevolgen voor ministeries en andere beslissende instanties. Het betekent dat in principe iedereen die te lang op een besluit moet wachten aanspraak kan maken op een schadevergoeding. Instanties moeten zich dus aan bepaalde beslissingstermijnen houden."
Het ministerie van LNV had nog geen kennis genomen van de uitspraak en kon daarom niet reageren, net als de vakbond NVV.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.