Home

Achtergrond

Schaalvergroting het sterkst in glastuinbouw

In 2007 daalde het aantal glastuinbouwbedrijven met 437. Dit komt neer op een afname van 7,4 procent.

Dit ligt beduidend hoger dan de daling van 3,4 procent van het totale aantal land- en tuinbouwbedrijven. Dit meldt het landbouweconomisch instituut (LEI).

De daling is al enkele jaren het sterkst in de glastuinbouw. Met de sterke daling ontstaan er in de sector steeds meer 'megabedrijven'. Daardoor zijn steeds meer bedrijven in deze sector niet meer te kenmerken als het 'normale' gezinsbedrijf. De ondergrens voor een megabedrijf ligt bij 500 Nederlandse grootte-eenheden (nge). Deze berekening voor bedrijfsomvang van agrarische bedrijven is gebaseerd op opbrengsten minus bepaalde variabele kosten voor onder meer energie, gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen.

Tussen 1980 en 2007 is het aantal megabedrijven in de gehele land- entuinbouw gegroeid van circa 100 tot ruim 1.600. Voor het merendeel zijn dit glastuinbouwbedrijven (61 procent). Met 21 procent is de groei ook boven gemiddeld bij opengrondstuinbouwbedrijven.

In landbouwsectoren beperkt het aantal megabedrijven zich tot enkele procenten. Ondanks de sterke groei van megabedrijven in de tuinbouw stuit deze omvang op minder maatschappelijke weerstand dan bijvoorbeeld in de intensieve veehouderij.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.