Home

Achtergrond 189 x bekeken

Salmonella op tomaten VS leidt tot miljoenenschade

De tomatenindustrie van de Amerikaanse staat Florida is volledig ingestort.

Tomaten ter waarde van 40 miljoen dollar liggen weg te rotten, omdat ze van de Amerikaanse Voedsel- en Warenautoriteit (FDA) voorlopig niet verkocht mogen worden. Dat zei een woordvoerder van de tomatenindustrie vandaag.

Romatomaten, rode ronde tomaten en langwerpige Pomodoris zijn volgens de FDA de oorzaak van een salmonella-uitbraak die de Verenigde Staten sinds eind april bezighoudt. Door de vrij zeldzame salmonella Saintpaul zijn zeker 145 mensen ziek geworden.

Restaurants en winkels in de Verenigde Staten hebben de tomaat volledig in de ban gedaan om misverstanden te voorkomen. De FDA verklaarde een flink aantal in de VS geteelde tomaten veilig. Florida is door de FDA nog niet goedgekeurd.

De staat levert meer dan 90 procent van de totale hoeveelheid Amerikaanse tomaten. In Florida is nu gestopt met het plukken en inpakken van tomaten, omdat ze toch niet afgezet kunnen worden. Veel tomaten uit het buitenland, waaronder Nederland, kunnen volgens de FDA rustig worden gegeten.

Wie de salmonella-bacterie binnenkrijgt, kampt met zware buikpijn en diarree. De bacterie gaat dood als voedsel verhit wordt. Tomaten worden echter vaak ongekookt gegeten, waardoor salmonella vrij spel heeft.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.