Home

Achtergrond 156 x bekeken

Rijke wil liefst eigen veestapel in de tuin

Een op de tien vermogende mensen in Europa is op dit moment zelfvoorzienend.

Nog eens een derde denkt daar in de toekomst voor te gaan kiezen. Dat blijkt vandaag uit een onderzoek, de zogeheten Centurion Luxury Living Index 2008, van American Express.

"De focus op persoonlijke gezondheid en welzijn gaat nu zelfs zo ver dat de superrijken niet alleen hun eigen fruit en groenten willen verbouwen, maar ook hun eigen vee willen houden'', aldus American Express.

Voor de dagelijkse boodschappen zijn voedingsmiddelen uit de eigen omgeving erg belangrijk, geeft 83 procent van de veelverdieners aan. Bijna 80 procent kiest dan voor biologische producten. "Twee derde ziet ethisch verantwoord geproduceerd voedsel als een 'must have'.''

Voor de dreigende recessie halen ze hun neus op. Slechts 6 procent van de veelverdieners zegt de komende maanden significant minder uit te geven als gevolg van de dreigende economische recessie. Wel is een kwart van de vermogende Europeanen bezorgd over de dalende huizenprijzen en 21 procent vreest zelfs voor een beursneergang.

"Dit weerhoudt hen er echter niet van de komende maanden meer uit te geven aan zogenoemde life experiences, zoals vakanties, onroerend goed en liefdadigheid'', constateert American Express.

"De trend onder de allerrijksten is om vooral geld uit te geven aan bijzondere ervaringen, bewuste consumptie en op maat gemaakte luxe artikelen. De waarde van het product staat centraal; dit staat bij 91 procent bovenaan de lijst met aankoopcriteria.'' Ondanks het economische klimaat constateert American Express wel dat de ondernemingszin onder de vermogende Europeanen groot is.

Zeker 45 procent wil meer investeren in het eigen bedrijf en een op de vijf stopt geld in de zakelijke ideeën van familie en vrienden. Bovendien zullen vermogenden ondanks de onzekerheid op de huizenmarkt nog verder investeren in onroerend goed, ziet American Express.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.