Home

Achtergrond 204 x bekeken 3 reacties

Rekenkamer: Nederland voert EU-regels gebrekkig in

Nederland zet Europese richtlijnen te laat om in nationale wetgeving. Ook de handhaving van de verordeningen laat te wensen over.

Dat concludeert de Algemene Rekenkamer in een vandaag gepresenteerd rapport. Daarbij moet gelijk worden aangetekend dat de meeste andere lidstaten het slechter doen bij de omzetting van Europese regels.

Volgens de Rekenkamer brengen de gebrekkige omzetting en handhaving risico’s met zich mee voor de volksgezondheid, veiligheid en het milieu. Daarnaast wordt de effectiviteit van de regels ondergraven en rechtsongelijkheid in de hand gewerkt.

Volgens gegevens van de Rekenkamer heeft Nederland 51 procent van de 539 richtlijnen tussen 2001 en 2006 te laat ingevoerd. De problemen zijn het grootst bij Justitie, Financiën en Vrom. LNV doet het relatief goed.

Handhavende instanties worden vaak pas maanden na invoering van de regels aangewezen. Ook is de capaciteit dikwijls onvoldoende en worden nauwelijks sancties opgelegd. De Rekenkamer noemt in dit verband de inspectiediensten van Landbouw, de AID en VWA.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  te dure rekenkamer

  De rekenkamer rekent alleen zichzelf rijk
  In de zuidelijke en oostelijke EU landen is de naleving van alle regelgeving nog niet de helft van wat men aangeeft.
  Het grijze en zwarte deel van de totale omzet in die landen is 25-50 % .
  ER is in zuid en oost europa zeer veel verborgen rijkdom, waar in noord west europa verborgen armoede is.

 • no-profile-image

  Grensboerke

  Als je zelf deel uit maakt van de bureaucratie, dan mag je ook weinig anders verwachten dan voorstellen die deze bureaucratie nog groter maken. Wat ze niet willen beseffen in Den Haag en omgeving is dat al deze ambtenaren op een of andere manier betaald moeten worden. En denk maar niet dat heel Nederland tot zijn 70e blijft werken om de bureaucratie nog belachelijker te maken.

 • no-profile-image

  ton

  Eén ding is wel juist; als Nederland voorop loopt met de implementatie van Europese wetgeving dan wordt rechtsongelijkheid in de hand gewerkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.