Home

Achtergrond 229 x bekeken

Regeling voor risico misboring naar aardwarmte

Het ministerie van Economische Zaken werkt aan een regeling die een deel van het risico van een misboring naar aardwarmte afdekt.

Deze regeling zou in 2009 in kunnen gaan. Dat weet Jan Smits, energiedeskundige bij het Productschap Tuinbouw. Hij weet dat een aantal telers serieus de optie van aardwarmte overweegt, maar het probleem is echter nog dat er nog geen vangnet is voor de geologische en daarmee financiële risico’s die een boring met zich meebrengt. Een teler heeft volgens Dienst Regelingen middels de MEI-regeling een aanvraag gedaan voor een nieuw aardwarmteproject.

Bij het vleestomatenbedrijf van Van den Bosch in Bleiswijk stond het PT garant voor een misboring. Daar was de kans dat er onvoldoende warm water naar boven kwam minder dan vijf procent. Echter, zo’n afdekking is lastig nog eens te doen omdat dit al snel gezien wordt als ongeoorloofde staatsteun.

Het PT dacht toen een soort risicofonds op te zetten voor misboringen, maar banken en verzekeringsmaatschappen zien zo’n fonds niet zitten. Smits: "LNV wilde voor zo’n risicofonds nog best geld vrij maken, maar zij hebben aangegeven dat zo’n fonds echter niet alleen voor de glastuinbouwsector zou moeten bestaan, maar bijvoorbeeld ook voor de woningbouw."

Om die reden werkt daarom nu het ministerie van EZ aan een regeling die een deel van het risico van een misboring afdekt. "EZ heeft gezegd dat ze aan de regeling werkt en dat die in 2009 in kan gaan." De regeling moet wel goedkeuring krijgen van Brussel.

Bekijk een fotoreportage van het boren naar aardwarmte bij Van den Bosch in 2007

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.