Home

Achtergrond

Regeling voor gastouders versoberd

De meest betrokken bewindslieden zijn het erover eens geworden dat de subsidieregeling voor kinderopvang door gastouders in versoberde vorm overeind kan blijven.

Ingewijden bevestigen daarmee vandaag een bericht van de NOS. De vergoeding voor gastouders, waarvan ook opa's en oma's profiteren, gaat omlaag naar ongeveer 2,50 euro van ongeveer 6 euro op dit moment. De versobering van de regeling betekent verder dat gastouders voortaan een maximum aantal uren per week in rekening mogen brengen. Volgens ingewijden zou het om ongeveer tien uur per week kunnen gaan.

Naar verwachting neemt het kabinet morgen een beslissing over versoberingen in de kinderopvang. Die zijn nodig omdat mede door de enorme groei van het aantal gastouders het budget voor de kinderopvang op termijn met ruim 1 miljard overschreden dreigt te worden.

Naast een versobering van de regeling voor gastouders wil het kabinet daarom dat ouders meer gaan meetalen. Eerder werd al bekend dat ouders in 2011 23 procent van de totale kosten moeten ophoesten. Op dit moment is dat nog 19 procent.

Ouders met een laag inkomen moeten daarbij worden ontzien. Naar verluidt moeten de betrokken bewindspersonen, onder wie minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin en staatssecretaris Sharon Dijksma, nog wel overeenstemming bereiken over de manier waarop mensen met een laag inkomen worden ontzien.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.