Home

Achtergrond 199 x bekeken

PvdA richt zich weer iets op in peiling

De PvdA herovert een zetel volgens de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. Als er nu Tweede Kamerverkiezingen waren, zou de regeringspartij van Wouter Bos zeventien zetels winnen.

Vorige week waren dat er niet meer dan zestien, een historisch dieptepunt. De PvdA bezet momenteel 33 Kamerzetels.

De peiling laat weinig verschuivingen zien. Trots op Nederland van Rita Verdonk klimt één zetel naar 21 zetels. GroenLinks, in werkelijkheid goed voor zeven zetels, stijgt van tien naar elf zetels.

De PVV, de Partij voor de Dieren en de ChristenUnie verliezen er elk één. De PVV, nu goed voor negen Kamerzetels, 'scoort' elf zetels. De partij van Marianne Thieme zou net als nu twee zetels bezetten. De ChristenUnie zakt van acht naar zeven. In de huidige Kamer bezet de kleinste regeringspartij er zes. Het CDA staat onveranderd op 35 zetels, nog altijd zes minder dan bij de vorige verkiezingen.

Uit onderzoek van De Hond blijkt verder dat bijna een derde van de ondervraagden (31 procent) het eens is met de beslissing van staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid, PvdA) om haar brief over uitbreiding van embryoselectie naar erfelijke borstkanker terug te trekken. Ruim de helft (57 procent) is het daar niet mee neens. Maar de verschillen naar politieke voorkeur zijn groot: 81 procent van de ChristenUnie-aanhang staat achter het besluit, tegen 23 procent van de PvdA-kiezers.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.