Home

Achtergrond 323 x bekeken 2 reacties

Pronk: China plundert Afrika

Oud-minister van Ontwikkelingssamenwerking Jan Pronk vindt dat China momenteel Afrika plundert.

”China doet nu wat Europese landen vroeger deden als kolonialisten, toen we grondstoffen weghaalden uit wingewesten zonder vragen te stellen over mensenrechten”, zei Pronk dinsdag in een debat bij het Vlaams-Nederlands huis deBuren in Brussel.
China koopt momenteel veel grondstoffen zoals olie in bijvoorbeeld Sudan, waar de EU-landen liever geen zaken mee doet wegens schendingen van mensenrechten. ”China komt daarvoor met ontwikkelingsprojecten, waar het vooral zelf veel voordeel van heeft. De projecten worden uitgevoerd door Chinezen zelf. Dat leidt tot onrust in de landen.”
Pronk meent dat de landen van de Europese Unie gezamenlijk China moeten aanspreken op hun acties in Afrika. Nederland of België zijn daarvoor te klein, meent hij.
De PvdA’er Jan Pronk (68) was tot 2006 speciale VN-gezant voor Sudan. Hij zei toen al dat China internationaal een grotere rol moet spelen om een einde te maken aan het humanitaire drama in de Sudanese regio Darfur. China is permanent lid van de Veiligheidsraad en bovendien de belangrijkste handelspartner van Sudan.
Pronk was zeventien jaar minister, waarvan dertien jaar voor Ontwikkelingssamenwerking.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    gert

    het zijn niet allemaal liefdadigheidsinstellingen in de wereld,hij is vaak in sudan geweest waarom heeft hij daar geen orde op zaken gesteld ? en nu maar kritiek hebben op china ,china heeft het ook voor zeggen in tibet,maar daar mag je voor de olympische spelen niet over praten.wat deed hij dan aan ontwikkelingssamenwerking ?

  • no-profile-image

    gert

    hoe denkt Pronk dan over zimbabwe ?wie kan daar dan wat aan doen ?het westen kan overal in afrika wel geld in pompen,over 5 jaar is het nog steeds hetzelfde

Of registreer je om te kunnen reageren.