Home

Achtergrond 1 reactie

Productschappen gaan nauw samenwerken

De vijf grote productschappen in de Nederlandse land- en tuinbouw zijn het eens over een nauwe samenwerking.

Het is de bedoeling dat de vijf productschappen in 2010 of 2011 in één gebouw zijn gehuisvest. Het totaal aantal medewerkers gaat terug van 750 mensen nu naar 250 in 2015. Dat maakte voorzitter Theo Meijer van het Productschap Akkerbouw (PA) gisteren bekend op de bestuursvergadering in Den Haag.

”Het betreft het PA, het Productschap Zuivel, het Productschap Vee en Vlees, het Productschap Pluimvee en Eieren en het Productschap Tuinbouw. De productschappen gaan uitwerken op welke punten ze kunnen samenwerken. Ook wordt bekeken welke vestigingslocatie de beste is”, aldus Meijer.

Foto

Eén reactie

 • no-profile-image

  Theo Douven

  De vraag is of in de toekomst nog wel
  behoefte is aan de Productschappen zoals we die nu kennen?
  Als blauwe bessensector hebben we in het verleden alleen veel betaald voor diensten als onderzoek en promotie en nagenoeg niets voor terug ontvangen.

  Het onderzoek is jaren geleden van Horst
  naar Randwijk overgebracht en sindsdien zijn er geen noemenswaardige prestaties waar telers echt iets aan hadden meer geleverd.
  Onder druk van de omstandigheden zijn de inspraak mogelijkheden de laatste tijd verandert. Ook de hoogte van de heffingen, deze zijn van ongeveer 340 euro/ha naar 150 euro/ha teruggebracht
  voor de traditionele teeltbedrijven.
  Voor akkerbouwmatige bedrijven met blauwe bessenteelt wordt de heffing van industriebessen/zwarte bessen toegepast
  Maar ook zonder het PT zouden we niet veel missen en dat gene zou elders in branche verband altijd veel efficienter en zakelijker kunnen.
  Als het om promotie van blauwe bessen gaat is de zaak nog veel verder uit het lood geslagen. Dit doen we al jaren zelfstandig als sector zonder een cent
  ondersteuning. Ook bij de nieuwe initiatieven van agf promotie vallen wij slechts alleen op door de voortdurende afwezigheid in de presentaties.
  Het wordt tijd de discussie over nut en noodzaak van productschappen voor kleinere sectoren als de blauwe bessensector te voeren. We zijn ons als sector Europees aan het structureren.
  Het nieuwe voorstel om de Productschappen in Nederland te laten samengaan is voor de Nederlandse of Europese telers van blauwe bessen een verkeert signaal. Meer ontvlechten zou ons beter uitkomen

Of registreer je om te kunnen reageren.