Home

Achtergrond

Productschap Tuinbouw kan regelingen repareren

De heffingsverordeningen van het Productschap Tuinbouw (PT) zijn met terugwerkende kracht tot 1999 rechtsgeldig. Enkele heffingen bleken eerder rechtskracht te ontberen door vergeten handtekeningen. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) besliste op 4 juni 2008 dat het PT de verordeningen met terugwerkende kracht mag repareren.

Enkele bloemenhandelaren en de Nieuwe Vrije Agrarische Federatie (NVAF) vochten de rechtsgeldigheid aan van een aantal heffingsverordeningen van het PT, nadat een dergelijke verordening van een ander productschap ongeldig was verklaard door het CBb omdat niet alle verantwoordelijke ministers hadden getekend. Slechts één van de drie ministers had een handtekening gezet.

Via een wetswijziging is de omissie van de overheid met terugwerkende kracht gerepareerd. Nu heeft het CBb met de uitspraak van 4 juni de rechtsgeldigheid van de heffingsverordeningen bekrachtigd. In Nederland is tegen deze uitspraak van het CBb geen hoger beroep meer mogelijk. Het CBb betoogde dat deze reparatie mogelijk was omdat het om een zaak gaat van groot algemeen belang en omdat het voor iedereen logisch is dat fouten in de wetgeving gerepareerd zullen worden. De uitspraak is nog niet beschikbaar op Rechtspraak.nl.

Lees ook Zoekresultaten op Agrocount.nl met trefwoord ‘productschap’

Meer informatie Productschap Tuinbouw, 6 juni 2008: Heffingsverordeningen van PT zijn rechtsgeldig

Meer informatie Website van de NVAF, dat afschaffing van de productschappen bepleit

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.