Home

Achtergrond

'Prijsvorming compenseert de droogte'

Al zeker tien weken kampt de bovenste helft van het land met droogte.

Vorige week viel er 6 millimeter neerslag, weet de Noordwest-Friese akkerbouwer Minne Lettinga. Een druppel op de gloeiende plaat.

"Na een dag was het al weg. Verdampt. Een paar dagen achter elkaar 15 millimeter regen, dat rustig neerkomt. Dat zou het beste zijn."De pootgoedteelt loopt ernstig gevaar. "Als het zonnig en droog blijft, gaan planten het loodje leggen." Een bak water ineens kan juist schade aanrichten aan het gewas, in de vorm van groeischeuren.

Ondanks de weinig hoopgevende weersvoorspellingen houdt Lettinga moed. "De prijsvorming kan dit compenseren. In heel Noord-Europa is het droog. Beter een halve schuur voor een goede prijs dan een volle schuur voor een slechte vergoeding."

Aardappelen, peen en graan zijn er het slechtst aan toe, bevestigt ook landbouwkundige Aaldrik Venhuizen van Agrifirm. "Wintergraan valt in verhouding nog mee, hoewel de mindere korrelvulling opbrengst gaat kosten. Zomergranen hebben er het hele groeiseizoen al last van en wortelen minder diep." De peenteelt is plaatselijk echt slecht. "Peen komt heel onregelmatig op. Het vochttekort leidt ertoe dat sommige zaden niet kiemen. Bovendien moeten wortelen nu zeker 10 centimeter hoog staan. Dat kost opbrengst."

Of registreer je om te kunnen reageren.