Home

Achtergrond 2 reacties

Prijsnotering Eipro stopt

De Eipro-eiernotering houdt op te bestaan.

Dit heeft de vereniging Eipro bekend gemaakt. Te weinig pluimveehouders leveren nog eierprijzen aan voor een betrouwbare notering. Het bestuur van de vereniging heeft vandaag de nog resterende deelnemers van het besluit op de hoogte gesteld.

De Eipro-notering werd in 1995 opgericht, tegelijk met het ontstaan van de NOP Anevei eiernotering op het moment dat de Barneveldse eiernotering ophield te bestaan.

De Eipro-notering kwam tot stand op basis van de eierprijzen die deelnemende pluimveehouders in de voorgaande week ontvingen. De notering diende als controlemiddel of de eierhandel zich aan de NOP-richtprijzen hield en om op die manier ook meer inzicht te krijgen in de marges in de eierkolom.

In 1995 begon de vereniging met vijftig pluimveehouders, vorige maand waren er nog ruim twintig deelnemers. De laatste notering was die van week 15, in april.

Initiatiefnemer en voorziiter van de vereniging in de afgelopen 13 jaar is Helmus Torsius, legpluimveehouder in Putten. Hij betreurt het verdwijnen van de vereniging en de notering. "Er zat niets anders op. De laatste tijd waren er gewoon te weinig deelnemers om een goede notering op te kunnen maken. Dan moet je er mee stoppen."

Torsius wijst naar de zeer slechte gang van zaken in de legsector als belangrijke oorzaak voor het ter ziele gaan van Eipro. "De strijdlust is er helemaal uit onder de legpluimveehouders. er wordt veel van de bedrijven gevraagd. ze moeten veel investeren en er worden veel eisen aan ze gesteld waar op zich niets tegenover staat. veel pluimveehouders zijn dat moe, zo moe dat hun de strijdlust volledig is vergaan." Torsius denkt dat er de komende tijd een enorme sanering op gang komt in de legsector en dat er slechts enkele honderden bedrijven over zullen blijven. Het totale aantal leghennen in de sector zal niet terug lopen, zo verwacht hij.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jur van Ginkel

  In uw bericht over het beëindigen van de Eipro-notering wordt gesteld dat deze notering op de markt kwam op het moment DAT DE BARNEVELDSE EIERNOTERING VERDWEEN.
  Wellicht bedoelt u de veilingnotering, want de Barneveldse Eiernotering bestaat nog steeds. Iedere donderdagmorgen komt de Noteringscommissie van de Barneveldse Eiermarkt bijeen om op basis van een aanbod van ruim anderhalf miljoen eieren zo zorgvuldig mogelijk een actuele prijs te noteren.
  Twee aanvoerders, twee handelaren en twee commissionairs stellen in de verschillende gewichtsklassen onder leiding van een onafhankelijk voorzitter de prijzen vast op basis van vraag en aanbod.
  Tegelijkertijd wordt een indicatieprijs afgegeven voor de scharreleieren.
  Hoewel het belang van deze Barneveld Prijs in de loop der jaren enigszins is ingeboet, wordt er zeker in een wijde regio rond Barneveld nog terdege rekening gehouden met de vraag wat 'Barneveld doet'.
  Zowel van de zijde van de LTO als NVP is recent nog eens benadrukt dat deze marktnotering van groot belang blijft voor de sector. Nu de Eipro-notering is verdwenen wordt het belang alleen maar groter.

  Jur van Ginkel
  Voorzitter
  Noteringscommissie
  Barneveldse Eiermarkt

 • no-profile-image

  Sake Moesker

  U hebt gelijk. De notering kwam op het moment dat de Barneveldse veiling stopte.

Of registreer je om te kunnen reageren.