Home

Achtergrond

Pluimveesector gaat bacterie monitoren

Bij de Nederlandse vleeskuikenslachterijen gaat onder leiding van de Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi) in 2008 en 2009 monitoring van campylobacter plaatsvinden.

Het doel is om na te gaan of het besmettingsniveau gevaar voor de volksgezondheid oplevert. Naast het bestuur van de Nepluvi maakt ook het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) deel uit van de verantwoordelijke stuurgroep. Projectleider is Peter Vesseur, secretaris van de Nepluvi. De analyse en de verwerking van de gegevens kosten naar verwachting € 526.200, waarvoor de Nepluvi het PPE om subsidie vraagt. Per slachterij worden wekelijks van drie koppels drie karkassen bemonsterd.

Het onderzoek komt voort uit een convenant tussen de Nepluvi en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Die kondigde in 2006 een wettelijke norm voor campylobacter op vers pluimveevlees aan naar aanleiding van het aantal besmettingen bij mensen. Omdat de sector daarop besloot zelf onderzoek te doen naar de rol van pluimvee hierin speelt zagen de partijen voorlopig van de norm af.

Vorig jaar voerde de sector een pilot uit. "De pilot was vooral bedoeld om de meetmethode te ontwikkelen. Hoe de aanpak van campylobacter verder gaat hangt van de resultaten van de monitoring af", legt Vesseur uit. De monitoring moet aantonen of het niveau dat uit de pilot bleek representatief is voor alle slachtlocaties en gedurende het hele jaar.

Het is nog onduidelijk wanneer de monitoring begint. "We willen eerst de afspraken en de financiering rond hebben. Ik denk dat we na de zomer wel van start kunnen."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.