Home

Achtergrond 157 x bekeken

Phytophthorahaarden dit seizoen laat gemeld

In rap tempo volgen de meldingen van phytophthora zich nu op.

Vooral in het Zuidwesten breidt de schimmelachtige aardappelziekte zich vlot uit. Er is lang gewacht met melden. Het agrarische advies- en IT-bedrijf Dacom Plant Service nam sinds maandag vijftien meldingen aan van phytophthorahaarden. Allemaal op gangbare percelen. De manager operationele zaken zat er eigenlijk al op te wachten. "Het melden kwam dit jaar moeizaam op gang", zegt Peter Raatjes. "Er wordt nu pas openlijk gesproken over phytophthora."

Het lijkt er volgens hem op dat telers en begeleiders hun eigen regio niet als eerste op de kaart willen zetten. "Zo gaat het wel vaker." Toch was al eerder duidelijk dat phytophthora aan de oppervlakte kwam. "Dat was te verwachten na het gevaarlijke weer. Zeker in het Zuidwesten."

Het verschil met vorig jaar is groot: op 18 juni waren toen al 108 meldingen gedaan. "Dat heeft alles met het weer te maken. Vorig jaar was het vanaf begin juni heel gevaarlijk, met veel uitbraken tot gevolg."

Dit seizoen verloopt totaal anders. "Vorig jaar hadden we ook in de bewaring veel problemen verwacht, maar die bleven uit. Dat verklaart meteen het huidige uitblijven van veel uitbraken."

Of registreer je om te kunnen reageren.