Home

Achtergrond 172 x bekeken

PT wil databank met gezondheidsstoffen agf

Het Productschap Tuinbouw bereidt plannen voor om een database aan te leggen met daarin wetenschappelijke informatie over gezondheidsstoffen.

Consumenten hebben meer belangstelling voor informatie en het PT verwacht in de toekomst dat voedingswaardedeclaratie voor alle voeding verplicht wordt.

Belangrijke aanleiding voor de database is de groeiende belangstelling van consumenten voor voedingswaarde. Die informatie is nu gefragmenteerd en niet goed bereikbaar voor klanten.

Het PT noemt in de voorstellen voor de plannen ook de commotie na het artikel in de Telegraaf over gedaalde vitamine- en mineralengehaltes in groente. De auteurs van het verhaal claimden ten onrechte dat naar aanleiding van mestinjecties de gehaltes drastisch waren gedaald.

Voor voedingswaarden is er een nationale voedingswaardetabel (Nevo-tabel). Het RIVM beheert de tabel en wil die uitbreiden voor groente en fruit. Mogelijk kan het PT meeliften op de uitbreiding van de tabel.

Ter voorbereiding van het project start het PT al met een inventarisatie van welke gegevens nu al beschikbaar zijn en waar de witte vlekken zitten. Zo zijn met sectormiddelen al verschillende onderzoeken naar inhoudsstoffen gedaan in het verleden en ook in het innovatieprogramma Flowers en Foods zijn onderzoeken voor claims voor gezondheidseffecten voor groente en fruit opgestart.

De Wageningen Universiteit reageert volgens het PT positief op het initiatief en wil samenwerken bij onderzoek naar concentraties van inhoudsstoffen in Nederlandse gewassen en variatie daarin door teeltsysteem, bodem en opslag.

Ook wil het PT aansluiten bij bestaande systemen als die van de bakkerijsector, de bestaande GPI-voedingsmiddelendatabank en de Nevo-tabel. Fruitmasters heeft met het nieuw opgezette Health Institute eenzelfde doelstelling.

Of registreer je om te kunnen reageren.