Home

Achtergrond 242 x bekeken 2 reacties

Oxfam hekelt beleid biobrandstof

Het huidige biobrandstofbeleid lost de klimaat- of brandstofcrises niet op maar draagt wel bij aan voedselonzekerheid en inflatie.

"Arme mensen worden hierdoor het hardst getroffen'', stelt de internationale organisatie Oxfam in het rapport 'Another Inconvenient Truth' dat vandaag wordt gepresenteerd.

Volgens het rapport heeft het biobrandstoffenbeleid van de rijke landen meer dan 30 miljoen mensen de armoede ingejaagd. "Dit beleid draagt eigenlijk bij aan een versnelling van klimaatverandering en verergert de armoede en honger'', zegt de schrijver van het rapport, Oxfams beleidsadviseur voor biobrandstoffen Rob Bailey.

In 2007 zouden rijke landen bijna 15 miljard dollar aan steun aan biobrandstoffen hebben gespendeerd. "Terwijl ze het goedkopere ethanol uit Brazilië buiten de deur hielden, een product dat veel minder schade toebrengt aan de voedselzekerheid in de wereld.''

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  sloeber

  Ik kan de Oxfam niet altijd volgen. Die willen toch de armoede uit de wereld helpen? Dan lijkt het me een goede start om de primaire sector (de boeren dus) een fatsoenlijke inkomen te laten verdienen. Dan volgt de rest vanzelf. Dit is onder andere te bereiken met de boeren minder afhankelijk te maken van alleen de voedselmarkt. Ze kunnen ook een bijdrage leveren in de energievoorziening. En wat betreft die 15 miljard, dat kan best waar zijn, maar als je weet dat er per dag 85 miljoen vaten olie gebruikt worden maal 365 dagen dat is meer dan 31 miljard vaten per jaar. 1 vat olie kost ongeveer 130 euro dus dat is zo'n 4 biljoen euro per jaar! Dan is die 15 miljard opeens niet zoveel meer.

 • no-profile-image

  corné

  Ik dacht dat er bij Oxfam toch wel geleerde heren zaten maar is Braziliaanse ethanol dan geen biobrandstof?
  Dus echt wel wordt gemaakt van suikerriet.
  Het geeft nog meer aan dat zeker ook voor arme landen dit een oplossing kan zijn Brazilie is een aardig opkomend land doordat ze al decenia lang een groot gedeelte zelfvoorzienend zijn in eigen brandstof bio ethanol en zie de economie vaart er wel bij van dit land.

Of registreer je om te kunnen reageren.