Home

Achtergrond 152 x bekeken

Overleg met transportsector levert niets op

Het overleg tussen de transportsector en een kabinetsdelegatie heeft gisteren niets concreets opgeleverd.

"Er zijn geen afspraken gemaakt'', zei staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën, CDA) na afloop. Hij verwacht desondanks geen nieuwe acties van truckers. "Wij zijn nog in gesprek.'' De transportorganisaties lieten donderdagavond weten dat zolang er onderhandelingen zijn, acties worden opgeschort.

Het kabinet nodigde een week geleden de brancheorganisaties TLN, EVO, KNV en VERN (eigen rijders) uit, na herhaalde protestacties tegen verdere lastenverzwaring. Vooral de drie cent extra dieselaccijns per 1 juli - terwijl de brandstofprijzen alsmaar stijgen - zit de sector hoog. Die accijnsverhoging blijft overeind, bevestigde minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven nog eens in de Tweede Kamer. Die begon vlak na het overleg een spoeddebat op initiatief van PVV en VVD. Van der Hoeven was met verkeersminister Camiel Eurlings bij het overleg met de transportorganisaties.

Volgens de bewindsvrouw zijn enkele opties ,,verkend'', zoals fiscale mogelijkheden gericht op schonere en zuiniger wagens ter waarde van 8 miljoen euro. Ook aan de brandstofclausules om de stijgende brandstofprijzen te kunnen doorberekenen, ,,kan het een en ander verbeterd worden''. Zo zal worden nagegaan of de overheid die clausule wel toepast.

PVV en VVD noemden de uitkomst van het overleg teleurstellend, zeker wat betreft het doorzetten van de accijnsplannen. De Jager wees erop dat de benzineaccijns niet omhoog gaat. Hij erkende echter dat die vergeleken met andere landen "zeer hoog'' is. Het kabinet is volgens hem echter bereid te kijken naar het achterwege laten van de plannen voor verhoging van de motorrijtuigenbelasting voor trucks, bussen en bestelwagens tot 2012. Het gaat om jaarlijkse bedragen van 84 miljoen euro. Verder zegde De Jager toe dat de dieselaccijns deze kabinetsperiode niet verder omhoog gaat.

Dit "totaalpakket'' viel kennelijk in goede aarde bij de transportsector. Klaas de Waard van VERN liet weten dat het een constructief gesprek was. Verdere acties achtte hij niet waarschijnlijk, maar de achterban beslist volgens hem daarover. De Waard was blij met een toezegging van minister Eurlings voor een imagocampagne om bijvoorbeeld jongeren te interesseren voor het chauffeursberoep.
TLN-voorzitter Alexander Sakkers was positief gestemd. Volgens hem volgen op korte termijn gesprekken. "Er zijn mooie woorden gewisseld''.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.