Home

Achtergrond 197 x bekeken

Oude Nederlander moet nieuwe Nederlander taal leren

Gemeenten werven de komende drie jaar 10.000 mensen om migranten bij te spijkeren die slecht Nederlands spreken.

Minister Ella Vogelaar voor Integratie stelt 11 miljoen euro beschikbaar om de 'taalkoppels' te vormen.

Op dit moment spreken ongeveer een half miljoen landgenoten onvoldoende Nederlands. Samen met premier Jan Peter Balkenende heeft Vogelaar maandag een campagne gelanceerd die hen ertoe moet aanzetten op cursus te gaan.

Volgens Vogelaar voelt ongeveer de helft van de bevolking er wel wat voor om taalcoach te worden. Om zo veel mogelijk mensen te werven, werkt de overheid samen met scholen, vakbonden en maatschappelijke organisaties als het Rode Kruis, Gilde Nederland en Humanitas.

Taaldocenten vinden echter dat de overheid een dubbel beleid voert. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat het taalonderwijs aan asielzoekers namelijk versoberen. Op dit moment huren asielzoekerscentra onderwijsinstellingen in om Nederlands aan asielzoekers te geven. Volgens een woordvoerder van het COA blijken de cursussen echter te duur.

De asielzoekerscentra gaan daarom eigen medewerkers en docenten van buitenaf inzetten om de asielzoekers basale kennis van het Nederlands bij te brengen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.