Home

Achtergrond 307 x bekeken 8 reacties

Organisaties willen betere wet bescherming dieren

De wetgeving om dieren te beschermen is veel te vrijblijvend en ineffectief, vinden 22 organisaties van dierenbeschermers. Dinsdag bieden ze de Tweede Kamer een wetsvoorstel aan dat de zaken volgens hen beter regelt dan in het voorstel van minister Gerda Verburg (Landbouw).

Het is de dierenbeschermers een doorn in het oog dat Verburg kiest voor de economische benadering en dieren niet als levende wezens met bewustzijn en gevoel beschouwt. Ze missen ook criteria om het welbevinden van dieren vast te stellen. "Het welzijn van circusdieren wordt nu alleen beoordeeld op basis van de lichamelijke gesteldheid en er wordt niet gekeken naar de vraag of het natuurlijk gedrag is om elke dag door een brandende hoepel te springen'', stelt David van Gennep, woordvoerder van de verontruste groepen.

De Coalitie Dierenwelzijnorganisaties Nederland (CDON) hoopt op bijval van politici. "Twintig jaar geleden zagen dierenwelzijnsorganisaties zich voor het laatst genoodzaakt zelf een wetsvoorstel te presenteren. Dat resulteerde toen in de huidige Gezondheids- en welzijnswet voor dieren die nu dreigt te verdwijnen. We hopen dan ook, dat ook dit voorstel in goede aarde valt en gaat dienen als basis voor de nieuwe dierenbeschermingswetgeving.''

De CDON vindt dat de minister de belangen van dieren moet behartigen. "Met de Wet Dieren komt ze ook op voor de partijen die dieren gebruiken en houden. Een zeer opmerkelijke en onwenselijke combinatie.''

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  e

  Dierenvriend uit Amsterdam heeft gelijk. Begin eens bij de particulieren met een dier en kijk hoe die gehouden worden. zul je schrikken hoe er ineens over dierenwelzijn wordt gedacht. konijnen in hokjes die nooit een grasspriet zien, vogeltjes in kooitjes die niet kunnen vliegen. katten die nooit buiten komen en niet meer weten wat een muis is en ga zo maar door. Altijd weer wordt er gemekkert op mensen die dieren houden voor hun brood maar als deze dieren niet goed worden gehouden mis je opbrengsten dus je zorgt er wel voor dat het goed met ze gaat.
  dierenbeschermers: zeggen wat een ander verkeerd doet is simpel, maar jullie kunnen net zo min als ieder ander weten hoe een dier denkt en wat hij voelt, dus doe niet alsof alleen jullie de wijsheid in pacht hebben.

 • no-profile-image

  Kippenboer

  Hier schrik ik van! Ik wist niet dat we 22 organisties hebben die dieren beschermen! Hebben we er ook zoveel die kinderen beschermen? In andere landen bijvoorbeeld?

 • no-profile-image

  van den Hof

  Het is treurig dat minister Verburg niet in staat blijkt om ethische kwesties ook op ethische wijze te benaderen. Dit ministerie heeft kennelijk een doos vol met ethisch beladen onderwerpen, waar ze af en toe, uit PR overwegingen, een greep uit doet. Welzijn van dieren, gentechnologie en nanotechnieken zijn kennelijk onderwerpen die nooit uit die doos worden getrokken. We weten allemaal dat deze onderwerpen beladen zijn, want (nog)niet veilig voor het welzijn van mens en dier. Ze zijn wél goed voor de schatkist dus zwijgt dit kabinet en deze minister hierover in alle talen. De enige norm van het kabinet van Balkenende is kennelijk de norm dat alleen geld telt. Hij toetst het geluk van mensen aan de inhoud van hun portemonnee. Zowel Balkenende en minister Gerda Verburg mogen van mij heel gelukkig worden en ik wil hen wel 50 eurocent hiertoe geven. Zelf voel ik mij goed belabberd door het ontbreken van welzijn van veel mensen én de meeste economisch gehouden dieren!

 • no-profile-image

  vd berg

  22 organisaties ter beschermng van de dieren. Er is geen enkele organisatie ter bescherming van de boeren. Nog enkele jaren dan wordt dit ras met uitsterven bedreigd. Dan zijn we die 22 organisaties ook niet meer nodig (nu wel dan???) dat is dan het enigste voordeel

 • no-profile-image

  mens

  Je kunt je ook afvragen of het natuurlijk gedrag is om elke dag op je fiets naar je werk te gaan, koffie te zetten, je veters strikken of om woordvoerder te zijn van de Coalitie Dierwelzijnorganisaties Nederland (CDON).
  Een dier is geen mens.
  Geen normaal mens houdt van excessief geweld tegen dieren, al helemaal jan-publiek (circus)niet. Dus die mensen kijken wel uit wat ze doen, daarnaast moeten ze er ook deels de kost mee verdienen, het is een investering van vaak jaren of maanden oefenen, daar ben je zuinig op.
  Excessen blijven helaas altijd bestaan op alle mogelijke gebieden ook tussen mensen onderling gebeurt dat, net als ongelukken en ziektes, dat kun je niet 100% uitsluiten.
  That's life!

 • no-profile-image

  Dierenvriend

  De bemoeizucht loopt uit de hand, veel houders van Huisdieren snappen niet dat ook hun hond van oudsher thuis hoort in de vrije natuur, zij bieden hun hond nu slecht een wandeling aan de riem, als hij vrij mag rondlopen houden ze hem nog onder commando, de stress daarbij welke de hond ondergaat is enorm.
  Maar hondenhouders zien dat niet zo zij menen dan de baas te moeten zijn over hun dier, met andere woorden honden horen niet thuis in een huis. Hoop dat dit aspect over dierwelzijn ook zal leiden tot het niet mogen houden van honden.
  De boven het gewicht zijnde honden bij hun baas weggehaald worden.
  Dit lijkt absurd maar is wel het gelijkheids beginsel over dierenwelzijn.
  Leven de vrije tijd die er is waardoor de bemoeizucht juist daardoor wordt vergroot. Niets is makkelijker dan commentaar maken en leveren over een ander, maar begin dan eerst eens bij jezelf.
  Een dierenvriend groet van een houder van meer dan 60 dieren.

 • no-profile-image

  Brinkman

  Als er 22 organisaties zijn blijkt het maar weer dat mensen er een pijnhoop van maken. Anders waren die organisaties er niet geweest. En wat heeft dat te maken met kinderen beschermen? Daar gaat dit onderwerp toch niet over! En in andere landen? Regel het eerst eens goed in Nederland. Dat is al een uitdaging.
  Organisaties zijn een voorbeeld voor particulieren. Tenminste dat zou het moeten zijn. Maar helaas! Hopelijk komt nummer 23 er nog bij!

 • no-profile-image

  A.H. van Engelen

  Inderdaad, dat is even schrikken. 22 organisaties die zich bezighouden met dierenwelzijn. Wat moet dat een gigantische klus zijn. Kan me onmogelijk voorstellen dat ze allemaal gesubsidieerd worden. Nog meer onmogelijk lijkt me om het in een gezamenlijke vergadering eens te worden over welk dier we het hebben. Sprinkhanen, luizen of ander onaangenaam gespuis. Mensen zorg er voor dat je je verstand terugkrijgt voordat je naar het echte dierenrijk verhuisd.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.