Home

Achtergrond 194 x bekeken

'Oost-Europeanen blijven nodig'

Nederland blijft een grote behoefte houden aan arbeidskrachten uit Midden- en Oost-Europa.

Dat stelt minister Piet Hein Donner (sociale zaken) in een brief aan de Kamer. Tegelijk zal het aantal werknemers uit die landen niet toenemen. Andere landen zijn populairder. Zo gaan Polen eerder naar Groot-Brittannië en Ierland; Roemenen en Bulgaren verkiezen Spanje, Duitsland en Italië.

De land- en tuinbouw is een van de sectoren met een blijvende arbeidsbehoefte, met name in de seizoenspieken. In de sector zijn nog altijd veel Polen werkzaam. Daarnaast werken er steeds meer Roemenen en Bulgaren. Van de ruim 1.400 werkvergunningen voor Polen en Bulgaren die tot 1 mei werden afgegeven, waren er 900 voor werk in de tuinbouw. Alleen al bij boomkwekerijen in Zuid-Nederland zouden nu circa 500 Roemenen werken.

Donner spreekt zich in zijn brief niet uit over het afschaffen van de werkvergunning voor Roemenen en Bulgaren. Uitzendbureaus pleitten hier onlangs voor, om alle vacatures te kunnen vervullen. Uit een enquête onder werkgevers van onderzoeksbureau Regioplan blijkt dat bijna de helft van de agrarisch ondernemers personeel uit Midden- en Oost-Europa heeft. De land- en tuinbouw is ook het meest verheugd van alle sectoren over de bijdrage van de zogenoemde MOE-landers.

Donner schrijft verder dat de huidige maatregelen om problemen aan te pakken op het vlak van arbeidsvoorwaarden en huisvesting werken. De Kamer debatteert begin juli met de minister over arbeidsmarktbeleid.

Lees ook: Eind aan groei aantal Poolse werknemers

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.