Home

Achtergrond 215 x bekeken

Ook landbouw en natuur beperken openheid landschap

Het beleid voor plattelandsvernieuwing staat soms op gespannen voet met het beleid dat is gericht op behoud van het landschap.

Niet alleen woningbouw, maar ook landbouw en natuur beperken de openheid van het landschap. Dat blijkt uit de studie Plattelandsontwikkeling en de gevolgen voor het landschap van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). De openheid van het landschap is de afgelopen decennia in sommige gebieden flink afgenomen. Dat komt niet alleen door woningbouw. Modernisering en schaalvergroting in de agrarische sector hebben bijvoorbeeld geleid tot de komst van uitgestrekte kassencomplexen en de aanleg van boomkwekerijen. Ook die beperken de openheid van het landschap.

Door de aanleg van nieuwe natuur ontstaan vaak bosschages en ook daardoor verdwijnen vergezichten, aldus de studie. Landschapsbeleid moet zich daarom niet alleen richten op (het beperken van) woningbouw maar ook op deze aspecten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.