Home

Achtergrond 153 x bekeken

Olieprijs klimt weer na prijsval

De olieprijs liep vandaag op met meer dan 2 dollar tot ruim boven de 134 dollar per vat, nadat de prijs de voorgaande dag nog met ruim 4 dollar was gedaald.

Die prijsval volgde op de onverwachte bekendmaking dat de Chinese overheid de brandstofprijzen met 18 procent gaat verhogen. De olieprijs gaat weer omhoog omdat twijfels bestaan over het nut van de prijsverhoging in China. Veel oliehandelaren denken dat de hogere prijzen de vraag naar benzine en diesel in China zullen temperen. Maar er zijn ook handelaren die juist denken dat de duurdere brandstofprijzen een stimulans zullen zijn voor oliemaatschappijen om meer brandstof te produceren. Dat vergroot weer de vraag naar olie in China.

Eerder deze week bereikte de olieprijs nog een recordniveau van bijna 140 dollar per vat. Daarmee is de olieprijs sinds begin dit jaar al met 40 procent gestegen en meer dan verdubbeld ten opzichte van een jaar eerder.

De olieprijs loopt op door zorgen over tekorten en de sterke vraag vanuit opkomende landen als China en India. Ook de zwakke dollar stuwt de olieprijs. Aanstaande zondag wordt in het Saudische Jeddah een topontmoeting van olieproducerende landen, oliemaatschappijen en politici gehouden om over de hoge prijzen te praten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.