Home

Achtergrond 294 x bekeken

Noodweer richt voor miljoenen schade aan

Thijs Aapkes uit Winschoten toont de schade aan zijn koolzaad. De schade is veroorzaakt door noodweer dat gepaard ging met regen, forse windstoten en in sommige delen stevige hagelbuien.

Het noodweer heeft voor miljoenen euro's aan schade veroorzaakt. Vooral mais, aardappelen en koolzaad hadden het zwaar te verduren. Foto Koos van der Spek

De Stichting Natuur en Milieu heeft vanochtend actie gevoerd bij zuivelcoöperatie Friesland Foods in Meppel tegen de soja die veehouders hun dieren voeren. Volgens de actievoerders wordt voor het verbouwen van sojaplanten tropisch bos gekapt.
Voor de vestiging van Friesland Foods werd daarom een gekapt boslandschap gecreëerd door ongeveer vijftien actievoerders. Zij boden een petitie aan en hopen weer met de zuivelcoöperatie in gesprek te komen. Een woordvoerder van het bedrijf stelt dat de soja die Friesland Foods gebruikt, vanaf 2009 gegarandeerd niet meer uit ontboste gebieden komt. Toekomstig fusiepartner Campina ging eerder over op duurzame soja. Foto Stichting Natuur en Milieu

Akkerbouwbedrijf Johannes Kerkhovenpolder in Woldendorp in de Groningse streek Oldambt laat een opslag bouwen voor landbouwproducten als granen. Op 9 april is bouwbedrijf Westerman uit Winschoten begonnen met de bouw van de landbouwschuur met een formaat van 60 bij 30 meter. Op 10 juli moet hij klaar zijn voor gebruik. ”We hadden ruimtegebrek”, zegt uitvoerend directeur Jan Bouwman. "Het was al wel langer nodig, maar je moet prioriteiten stellen. Nu is de landbouwschuur aan de beurt. De bouw gaat best snel." Foto Koos van der Spek

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.