Home

Achtergrond 179 x bekeken 3 reacties

Nog hogere olieprijs nieuwe bodem voedselprijzen

Een blijvend hogere olieprijs kan een nieuwe en hogere prijsbodem vormen voor agrarische grondstoffen.

Die mogelijkheid signaleert het LEI in een vandaag gepresenteerde studie "Waarom zijn de huidige voedselprijzen zo hoog?"

Eén van de verklaringen is de invloed van biobrandstoffen waarvoor onder andere mais als grondstof dient. Deze biobrandstoffen kunnen alleen concurreren als de olieprijs zich stabiliseert op een hoger prijsniveau dan het huidige. Dan vormt zich als het ware een nieuwe prijsbodem voor agrarische grondstoffen.

De LEI-onderzoekers zijn er lang niet zeker van dat de olieprijs structureel om hoog gaat. Ze achten de kans minstens zo groot dat die weer omlaag gaat door een groter aanbod van olie en andere energiebronnen.

Hoe groot de invloed van biobrandstoffen is op de gestegen grondstofprijzen is kan het LEI niet zeggen. Er is sprake van een combinatie van factoren: gestegen vraag in China en India, speculatie, droogte, hogere olieprijs, verwaarlozing in de landbouw, exportbeperking, lage voorraden en lage dollarkoers.

Zelfs een rangorde in belangrijkheid van elk van deze facoren valt moeilijk te maken, zeggen de onderzoekers, en is in ieder geval per product verschillend. Zo is van alle producten de rijstprijs het sterkst gestegen terwijl de invloed van biobrandstoffen nihil is.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  yves

  voedsel duur hoezo?; waar? prijsverminderingen in winkelketens zetten zich onverminderd voort!!!

 • no-profile-image

  jan vanhumbeeck

  graanprijs aan boer september 2007; 240 euro /ton
  graanprijs nu 170 euro /ton.
  worden er nu dan minder bio-brandstoffen geproduceerd ?

 • no-profile-image

  gert

  door de hoge olieprijs is de kunstmest ook erg duur,daardoor stijgt ook de kostprijs van voedsel en gronstoffen

Of registreer je om te kunnen reageren.