Home

Achtergrond

Nieuwe regels nodig inteeltproblemen veefokkerij

De inteeltproblemen waar de roodbontfokkerij mee kampt, kunnen niet worden aangepakt met de bestaande regelgeving.

De overheid moet nadere regels stellen. Dit constateert het Productschap Vee en Vlees (PVV) naar aanleiding van de problemen met stier Bell. Inmiddels heeft het schap overleg gestart met het ministerie van LNV.

Topfokker Jan Aantjes uit Streefkerk constateert dat nakomelingen van Bell kampen met diverse gendefecten, waardoor ze ziekten vererven die zonder inteelt te voorkomen waren geweest. Het PVV heeft namens het ministerie van LNV de taak om toe te zien op de juiste uitvoering van de Europese fokkerijregels. Deze regels blijken in de praktijk onvoldoende om op te treden tegen een kwestie als inteelt. Om dit te veranderen, moet de minister nadere regels stellen. Daarover wordt op dit moment overlegd.

Of registreer je om te kunnen reageren.