Home

Achtergrond 258 x bekeken

Nieuwe dierziekten voor de deur

Door een stijgende temperatuur en meer dierverkeer stijgt het risico op nieuwe dierziekten. Blauwtong kent nog vele serotypes. West Nile-virus, Rift Valley-koorts en Afrikaanse varkens- en paardenpest liggen op de loer.

De combinatie veranderend klimaat en toenemend verkeer van mensen en dieren maakt het voor dierziekten mogelijk om Europa te bereiken. De stijging van de gemiddelde temperatuur maakt het voor insecten mogelijk hun leefgebied naar het noorden te verleggen. Met die insecten kunnen ook exotische virusziekten deze kant op komen. De wereldorganisatie voor diergezondheid OIE en de wereldvoedselorganisatie FAO houden hier sterk rekening mee.

Naast de al bestaande variant van blauwtong, serotype 8, is de verwachting dat het in Zuid-Frankrijk heersende serotype 1 ook naar Nederland kan komen. Want wat één serotype of virus kan, kunnen er meer is de stelling van viroloog Piet van Rijn van het Central Veterinair Instituut in Lelystad. Verder wordt er rekening gehouden met de andere 22 blauwtongvarianten (er zijn er namelijk 24), Rift Valley-koorts, West Nile-virus, Afrikaanse varkenspest en Afrikaanse paardenpest.

Niet alleen de mogelijkheid dat deze ziekten Noord-Europa kunnen bereiken baart zorgen. Op blauwtong serotype 8,1, 2 en 4 is er alleen in de VS een vaccin tegen West Nile-virus voor paarden beschikbaar. Voor de andere ziekten is er nog niets. Het CVI en de Universiteit voor Diergeneeskunde starten dit jaar met de ontwikkeling van een vaccin tegen Rift Valley-koorts.

Of registreer je om te kunnen reageren.