Home

Achtergrond 208 x bekeken

Nieuw Benelux-verdrag getekend

Nederland, België en Luxemburg hebben gisteren in de Ridderzaal in Den Haag het nieuwe Benelux-verdrag getekend dat in 2010 het huidige verdrag moet vervangen.

Het nieuwe verdrag is bedoeld om de bestaande samenwerking te moderniseren en te versterken.

De plechtige ondertekening werd op de 50ste verjaardag van de Benelux verricht door premier Jan Peter Balkenende en zijn collega's Yves Leterme (België) en Jean-Claude Juncker (Luxemburg), de ministers van Buitenlandse Zaken van de drie landen en vertegenwoordigers van drie Belgische gewesten.

De Benelux werd in 1958 opgericht als eerste groep landen die in Europa echt economisch gingen samenwerken. De economische unie tussen de drie landen bleek een aanzet tot de huidige Europese Unie.

Volgens Verhagen is juist in de EU van 27 lidstaten de regionale samenwerking van belang. In de toekomst zal deze zich vooral richten op economische en duurzame ontwikkeling, justitie en binnenlandse zaken, verklaarde minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) al eerder.

Verder zal gekeken worden naar nauwer contact met andere samenwerkingsverbanden zoals die van de Baltische landen of de zogenoemde Visegrad-landen (Polen, Hongarije, Tsjechië en Slowakije).

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.