Home

Achtergrond

Niet te billijken

"In Leeuwarden, ja." Met die drie woorden, op 6 april uitgesproken in het televisieprogramma Buitenhof, heeft landbouwminister Gerda Verburg zich een hoop ellende op de hals gehaald.

Zij bevestigde hiermee de woorden van de interviewster dat er poortcontroles zouden worden ingesteld bij een slachterij, Friesland Vlees, in de provinciale hoofdstad. De gevolgen zijn bekend. Binnen twee dagen stokte de aanvoer van runderen bij het bedrijf. Volgens directeur Aaldert Wildeboer kreeg hij voor de uitzending wekelijks achthonderd koeien binnen; nu is dat er geen een meer. En dat is vooral pijnlijk omdat niet zijn bedrijf verdacht werd van misstanden, maar zijn leverancier Friesland Beef.

Wildeboer wil daarom excuses van Verburg. Hij vindt dat zij zich duidelijker had moeten uitdrukken. Middels een rechtszaak probeert hij haar te dwingen te rectificeren. Als hij gelijk krijgt, overweegt hij ook nog een claim in te dienen. Die kan in de tonnen lopen.
Dat de slachter boos is op Verburg, is begrijpelijk. Het was onnodig dat zij in Buitenhof dit specifieke bedrijf noemde. Als het de minister ging om het tonen van daadkracht had zij best in het midden kunnen laten om welke onderneming het ging. Dat neemt niet weg dat Verburg verder zuiver heeft gehandeld. Zij heeft altijd duidelijk onderscheid gemaakt tussen Friesland Vlees en Friesland Beef. Als een rectificatie al is te billijken, is een schadevergoeding dat zeker niet.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.