Home

Achtergrond 167 x bekeken

Nestlé: grondstofprijzen stabiliseren zich in 2009

Peter Brabeck-Letmathe, voorzitter van Nestlé, denkt dat de grondstofprijzen zich komend jaar stabiliseren.

Biobrandstoffen zijn volgens hem een belangrijke oorzaak van de prijsstijgingen van voedingsmiddelen.

Brabeck-Letmathe uitte zijn zorgen over de gestegen prijzen van granen, zuivel, koffie en suiker op het World Economic Forum on East Asia. Opmerkelijk is de waarde die Brabeck-Letmathe toedicht aan biobrandstoffen: dertig procent van de totale prijsstijging van voeding.

Hij verklaarde dat 10 procent van de stijging te danken is aan veranderende levensstandaarden in met name China, India, Rusland en Brazilië. De hoge aardolieprijs en de toename van speculatie dragen volgens hem ieder nog eens tien procent bij.

Veel overheden reageren volgens Brabeck-Letmathe op volstrekt verkeerde wijze en drijven de prijs met bijna een derde op door exportbeperkende maatregelen.

De Zwitser deelde zo een sneer uit naar onder meer Argentinië, Kazachsten en Oekraïne. Samen met de stimulering van biobrandstoffen nemen overheden 75 procent van de prijsstijgingen voor hun rekening, aldus Brabeck-Letmathe.

Doordat Oost-Azië een belangrijke motor voor de wereldeconomie is, acht Brabeck-Letmathe het een zaak voor de hele wereld dat groei niet beperkt wordt door watertekort of inflatie.

Nestlé geldt met een omzet van een kleine 70 miljard euro als de grootste voedingsmiddelenfabrikant ter wereld.

Of registreer je om te kunnen reageren.