Home

Achtergrond 270 x bekeken

Nederland wil zetel voor EU in Veiligheidsraad

Nederland is voorstander van een permanente zetel in de VN-Veiligheidsraad voor de Hoge Vertegenwoordiger van Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid van de EU, die in de volksmond de Europese minister van Buitenlandse Zaken wordt genoemd.

Maar dat kan nog niet, want er is geen overeenstemming over een andere samenstelling van de Veiligheidsraad.

Dat zei minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) in de nacht van dinsdag op woensdag in de Tweede Kamer. Momenteel zijn twee lidstaten van de EU, Engeland en Frankrijk, permanent lid van de Veiligheidsraad. CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel vroeg Verhagen of het klopte dat er afspraken worden gemaakt over het afstaan van een permanente zetel door een van hen aan de Hoge Vertegenwoordiger van de EU. Maar volgens Verhagen is daar geen sprake van en kan dat ook niet van Frankrijk of Engeland gevraagd worden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.