Home

Achtergrond 2 reacties

'Nederland schendt FAO-afspraken'

Met het omzetten van landbouwgrond in natuur schendt Nederland internationale afspraken.

Dat stelt jhr.mr. Coert van Beijma thoe Kingma in een interview in Boerderij dat vandaag verschijnt. Van Beijma is voorzitter van het pas opgerichte Comité Nieuwe Natuur? Nee! Dat ageert tegen plannen waarbij grond in water of natuur wordt omgezet. Hij heeft aan de vergetelheid ontrukt dat Nederland zich in 1996 bij de wereldvoedseltop van de FAO in Rome heeft verplicht om bij te dragen aan verdubbeling van de wereldvoedselproductie. "Nederland heeft zich toen ook verbonden aan de afspraak dat voorkomen moet worden dat landbouwgronden in de EU een bestemming krijgen die hernieuwd gebruik voor voedselproductie in de toekomst uitsluit", zegt Van Beijma.

Hij pareert daarmee de kritiek van sommigen dat de bijdrage van Nederland aan de wereldvoedselproductie te klein is om te kunnen dienen als argument tegen meer natuur. Van Beijma oordeelt dat Nederland verplichtingen is aangegaan. Zijn comité heeft deze visie schriftelijk onder de aandacht van de Tweede Kamer gebracht.

"De politiek is kort van memorie, dus leek het ons verstandig de Kamerleden daar op attent te maken." De vaste commissie LNV debatteert 24 juni met minister Verburg over landbouwgrond en natuur.

Lees ook: Verburg: natuurclaims zorgvuldiger afwegen

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    .

    Als dan de nieuwe natuur weer omgezet moet worden in landbouw dan kunnen we beginnen in de veluwe. Dat is vroeger in de ijzertijd landbouw grond geweest.

  • no-profile-image

    gert

    minister Verburg heeft dit voorjaar bij de opening van avebee nog gewaarschuwd voor voedselschaarste,nu is ze weer op de natuurtour

Of registreer je om te kunnen reageren.