Home

Achtergrond 462 x bekeken

Natuurmonumenten wil proef met zwijnen op Veluwe

Het uitgangspunt dat 835 wilde zwijnen het ideale aantal is voor de Veluwe is achterhaald.

Dat stelt Natuurmonumenten dat een zo natuurlijk mogelijk beheer wil waarbij het voorradige voedsel bepaalt hoeveel zwijnen er zijn. Arne Heineman, regiodirecteur Natuurmonumenten Gelderland, zou ook graag zien dat zwakke exemplaren het gehele jaar mogen worden afgeschoten. "We moeten niet dwangmatig streven naar 835 zwijnen. Sinds de jaren '70 is er meer leven in het bos. Beheer is noodzakelijk, maar wel via nieuwe inzichten''.

Heineman reageerde vandaag op de bekendmaking van de provincie Gelderland dat er dit jaar opnieuw veel zwijnen zijn. Van de naar schatting 6000 dieren mogen er 5200 worden afgeschoten, om zo in de buurt te komen van het volgens Natuurmonumenten gedateerde ideale aantal van 835. "Dat getal wordt al meer dan tien jaar gehanteerd en is achterhaald. In die periode zijn natuurgebieden groter geworden, landbouwenclaves verdwenen en verkeersmaatregelen getroffen. Er is ruimte voor veel meer zwijnen op de Veluwe, zonder dat dit tot overlast of dierenleed zal leiden'', vindt Heineman. Die leefruimte neemt alleen nog maar toe als natuurgebieden met elkaar worden verbonden.

Natuurmonumenten ziet geen heil in de verboden drukjacht om het zwijnental in te tomen. "Het is veel effectiever om al in juli en augustus veel dieren af te schieten. Je wacht alleen tot oktober met jagen als je grote beesten wilt schieten'', aldus de natuurbeschermers die zich afvragen hoe erg het eigenlijk is als het te doden aantal zwijnen niet wordt gehaald. "Er zijn al jaren teveel zwijnen, want het lukt maar niet om het afgesproken aantal van 5000 te halen. Dat geeft aan dat er op de Veluwe heel goed meer dan 835 zwijnen kunnen leven.''

Het maakt ook dat Natuurmonumenten liefst volgend jaar al in een klein gebied een proef wil doen met natuurlijk beheer. Daarmee schaart de organisatie zich achter ecoloog Geert Groot Bruinderink, die al tien jaar aangeeft dat zwijnen qua aantal echt niet tot in de hemel doorgroeien.

"Hoe meer beesten, hoe meer strijd om voedsel. Gelukkig wil Natuurmonumenten nu ook graag een proef doen door niet meer te jagen en dan goed bij te houden wat er gebeurt met de populatie.'' Strikt vasthouden aan aantallen, vindt de deskundige helemaal niets. "Iedereen weet dat de zwijnentellingen er een flinke slag naast zitten. Zwijnen zijn net muizen, ze zijn absoluut niet te registreren.''

Lees ook Jagers mogen duizenden zwijnen afschieten

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.