Home

Achtergrond

NVP ondertekent convenant Schoon en Zuinig niet

De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) gaat het convenant Schoon en Zuinig niet ondertekenen.

Dat schrijft de vakbond in haar nieuwsbrief. Met het convenant wil de overheid afspraken maken met het bedrijfsleven om de milieudoelstellingen van het kabinet te halen. De afspraken komen voort uit een duurzaamheidsakkoord van het kabinet met werkgeversorganisaties en LTO Nederland.

Eerder ging de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) niet akkoord met het convenant. De NVP zegt net als haar zusterorganisatie hier veel te laat bij te zijn betrokken. Daarnaast heeft de vakbond er grote bezwaren tegen dat de tuinbouw als enige sector een eigen plaats in het convenant krijgt, terwijl de andere gezamenlijk behandeld worden.

Inhoudelijk vindt de NVP dat er te weinig punten zijn waar ze zich in kan vinden. Een grotere productie van biobrandstof zal bijvoorbeeld leiden tot hogere voerkosten. Bovendien is de energiebesparing waar het convenant naar streeft in strijd met de eisen om emissie van pluimveebedrijven te beperken. Emissiebeperkende maatregelen zorgen vaak namelijk juist voor een hoger energieverbruik.

Hierdoor komt de sector volgens de NVP in een spagaat, terwijl de overheid zelf nauwelijks inspanningen toezegt. De vakbond wil nog wel kijken of bepaalde onderdelen van het convenant mogelijkheden bieden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.