Home

Achtergrond 576 x bekeken

NRM nog steeds een feest voor menig melkveehouder

De eerste dag van de Nationale Rundvee Manifestatie trekt ruim zesduizend bezoekers.

De eerste dag van de Nationale Rundvee Manifestatie trekt ruim zesduizend bezoekers. Foto William Hoogteyling

Een medewerker van loonwerkbedrijf Cerfontaine verrijdt met de grashakselaar een tweede Zuid-Limburgse snede naar een melkveehouderij in Sibbe. In totaal haalde het bedrijf van 10 hectare zestien wagens van het land. Bij een normaal drogestofgehalte komt dit neer op 600 kuub. Bart Bakker, woordvoerder van Cerfontaine: "We hadden door regen een dag vertraging opgelopen, maar het ziet er nu qua weer goed uit. Er is veel werk. Ik sluit een derde snede dit jaar zeker niet uit." Foto Twan Wiermans

Even uitblazen tussen de presentaties van de Nationale Rundvee Manifestatie (NRM) door. Foto William Hoogteyling

Vijf bewoners uit het gebied waar het Nieuw Gemengd Bedrijf zich wil vestigen, bekijken de combiluchtwasser van varkenshouder Gert Kusters in Swolgen. Ze waren uitgenodigd door Knowhouse, het projectbureau dat de plannen van het Nieuw Gemengd Bedrijf ontwikkelt en begeleidt. Met deze actie wil Knowhouse meer begrip kweken bij omwonenden van het toekomstige project. "We wilden laten zien en ruiken wat het effect van een luchtwasser is", aldus Trudy van Megen van Knowhouse. Foto Gé Hirdes

Akkerbouwer Kees Hamster (rechts) uit Nieuwolda in Groningen en zijn collega-akkerbouwer Arjan Sandee brengen met een hoogwerker verlichting aan in de opslagloods van Hamster. De akkerbouwer gebruikt de loods voor de opslag van graan, stro en machines. "Ik verbouw 110 hectare tarwe, 20 hectare gerst en 12 hectare koolzaad. Al dat stro sla ik op en daarnaast ook nog 20 hectare graszaadhooi. Afhankelijk van de opbrengst zit de loods voor tweederde tot driekwart vol met stro en hooi. De rest gebruik ik voor de opslag van graan en als machineberging. De prijzen van de oogst van 2007 waren goed. Die hebben de lagere kilo-opbrengsten gecompenseerd." Foto Koos van der Spek

Medewerkers van Jan Willem Bakker (links) uit Munnekezijl zijn begonnen met de oogst van biologische bloemkool. "We gaan voor het eerst door dit perceel heen om de eerste kolen te snijden voor de Nederlandse markt. De supermarkten zitten te schreeuwen om nieuwe aanvoer. We hebben hier een vroeg ras. Door flink te beregenen hebben de planten zich goed ontwikkeld." Bakker teelt 8,5 hectare bloemkool, waarvan ruim 60 procent voor de exportmarkt. Het afgelopen afzetseizoen was goed. Foto Jan Bouwman

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.