Home

Achtergrond 494 x bekeken

NFO: hagelschade Betuwe doet aan als calamiteit

De hagelschade onder fruittelers in het oostelijke deel van de Betuwe is desastreus.

Dat zegt NFO-voorzitter Johan van Haarlem. De fruittelersorganisatie bezocht vanmorgen bedrijven in de getroffen regio en is ontstelt over de schade. Circa 5 tot 10 procent van het fruit in de Betuwe is verhageld, stelt Van Haarlem na een eerste inspectie.

"Honderden hectares zijn verhageld. Dit heeft een enorme omvang. Veel fruit is compleet van de boom geslagen. Ook veel blad ligt op de grond en ik vermoed dat veel bomen zelf ook beschadigd zijn. Het is nog maar de vraag wat de effecten op de teelt volgend jaar is."

Voor veel telers valt dit niet meer onder normale ondernemersrisico, denkt Van Haarlem. "Als je een hagelverzekering hebt, krijg je 60 procent uitgekeerd. Het eigen risico is nog altijd 40 procent plus de mogelijk meerjarige schade." Ook een aantal boomkwekers in deze regio is getroffen. Dat kan een strop betekenen voor nieuwe aanplant in de toekomst.

Of de schade de oogstprognoses sterk zullen beïnvloeden is nog de vraag. "Normaal is 10 procent verhageld. Met deze schade komen we landelijk al uit op vier procent. Hoeveel hagelschade kunnen we dan nog hebben?"

Wat de vervolgstappen van de NFO zijn, is nog niet duidelijk. "We moeten kijken of het onder calamiteiten valt. We weten hoe de overheid op dit punt handelt en er lopen discussies over een brede weersverzekering." Bij de vorstschade in 2005 was er geen verzekeringsmogelijkheden. Voor hagel is die er wel.

Of registreer je om te kunnen reageren.