Home

Achtergrond 293 x bekeken 2 reacties

NAV: Kartelwet werkt tegen aardappeltelers en vóór industrie

De kartelwetgeving bemoeilijkt het plan van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) om de aanvoer van aardappelen beter te reguleren.

Voorzitter Hanny van Beek-Van Geel vindt dat de kartelregels de grote aardappelverwerkers bevoordelen ten opzichte van de telers.

De NAV heeft adviesbureau Ecorys het plan van de NAV laten onderzoeken. De NAV wil telers degelijke marktinformatie geven gekoppeld aan een advies voor het aantal hectares aardappelen en de hoeveelheid aardappelen die geleverd kan worden in een bepaalde week. De NAV hoopt dat dit leidt tot hogere prijzen. In de VS is de United Potato Growers of America (Upga) op deze manier er in geslaagd de aardappelprijzen te verhogen.

Van Beek vindt dat de Nederlandse en EU-mededingingsregels de grote aardappelverwerkers bevoordelen. “Het mag niet zo zijn dat de anti-kartelregels vier mammoet-aardappelverwerkers de helpende hand bieden om tienduizenden telers in Noordwest-Europa hun wil op te leggen.”

Van Beek vindt dat de regels veranderd moeten worden. “Ik roep de politiek op zich te beraden over verruiming van de samenwerkingsmogelijkheden voor kleine ondernemers. Dat is nodig om als telers een gelijkwaardige positie te krijgen ten opzichte van de sterk geconcentreerde aardappelindustrie. We zijn niet tegen de industrie maar willen wel een gelijkwaardige positie.”

Volgens Van Beek mogen ondernemingen samenwerken als ze samen niet meer dan 5 procent van de betreffende markt bedienen. “In de VS is meer mogelijk. Daar geeft de Capper-Volstead Act telers het recht om intensief samen te werken. Het initiatief van de Upga heeft ertoe geleid dat een daling van het aanbod met 1 procent leidt tot een 6 procent hogere prijs. Als in Europa 4.000 telers meedoen met gemiddeld 20 hectare, zijn we al in staat een hogere prijs te realiseren.”

Laatste reacties

  • no-profile-image

    gert

    dit geldt ook voor de zuivel,de supermarkten mogen wel gezamelijk inkopen,maar de zuivelbedrijven mogen geen afspraken maken en worden tegen elkaar uitgespeeld

  • no-profile-image

    Antoon

    gert, de zuivelbedrijven mogen geen afspraken maken, want dat mag niemand (een enkele uitzondering daargelaten) de zuivelbedrijven mogen wel zelf bedenken wat de absolute bodemprijs is. zo werkt dat in een markt met concurrentie, en om die markt met concurrentie te beschermen, bestaat er zoiets als een 'kartelwet'.

Of registreer je om te kunnen reageren.