Home

Achtergrond

NAK keurt minder pootgoed af

De keuringsdienst NAK heeft tot nu toe minder pootaardappelen in klasse verlaagd of afgekeurd dan vorig jaar. De bacterieziekte erwinia is de voornaamste oorzaak voor verlaging of afkeuring. De aanwezigheid van virusziekten is voor 17 procent de oorzaak.

De NAK heeft de helft van alle pootgoedpercelen voor de eerste keer gekeurd. In alle regio’s is minder pootgoed in klasse verlaagd of afgekeurd dan vorig jaar. ”We zijn vroeger met keuren begonnen dan vorig jaar”, zegt Jaap Haak, hoofd van de buitendienst van de NAK. ”De latere start van het groeiseizoen heeft geen invloed op het keuringsresultaat. Het natte weer geeft meer risico op bacterieziekte. Maar het is onze indruk dat er minder erwinia voorkomt in het pootgoed dan vorig jaar.”

De keurmeesters van de NAK vinden regelmatig, ook in de hogere klassen pootgoed, bont (mozaïekvirus). Daarbij worden gevleugelde virusoverbrengende bladluizen gezien. Dit verhoogt de kans op primaire aantastingen.

De gewassen zijn over het algemeen goed ontwikkeld. Maar het is de keurmeesters wel opgevallen dat in het Noorden weinig regen is gevallen, zegt Haak. ”Daar zijn de aardappelen slecht gegroeid. Dat ziet er niet goed uit.”

Of registreer je om te kunnen reageren.