Home

Achtergrond 394 x bekeken 6 reacties

Moet dat nou zo?

Er zijn betere acties dan melk vernietigen. En hoezo gaat het slecht met veehouders?

Wie herinnert zich niet de huilende veehouders die in de mkz-tijd de melk in de put móesten laten lopen? Wat een contrast met vorige week. TV-beelden tonen boeren die met giertanks hun melk over de percelen uitrijden. Melkverspilling uit vrije wil. Die beelden roepen verontwaardiging op bij de politiek."

Terecht. Voedsel vernietigen is altijd immoreel. Anderen voeren sympathieker actie. Truckers toeteren tegen te hoge dieselaccijns. Franse vissers halen diepvriezers leeg in de supermarkten en delen de vis uit aan consumenten. Brutaal, maar het doel heiligt dit middel.

De frustratie komt door de huidige dalende melkprijs terwijl er schaarste aan zuivel in de wereld is. Dat is inderdaad raar en vervelend, zeker als je net gewend bent aan betere tijden. Daarom moet de zuivelindustrie met een afdoende verklaring komen. Dat is in ieders belang.

Maar er zijn ook veel positieve feiten over de melkveehouderij te melden, waarmee deze ongeremde actie botst. De melkprijs van 2007 is als een record de geschiedenisboeken in gegaan. En niet alleen de burgers houden van koeien, ook Brussel gunt veehouders een uitzonderingspositie met de mestderogatie en de jarenlange steun.

Het melkveebedrijf staat bovendien bekend als economisch gezond. EU-commissaris Fischer-Boel plaagt Nederland er graag mee. Hoe kan men hier klagen, als kapitalen worden geïnvesteerd in lucht die melkquotum heet? Zij zou eraan toe kunnen voegen: hoe kan het dat zo massaal wordt uitgebreid dat stallenbouwers met tekorten aan staal en personeel kampen?

Wat de hoge kosten betreft, daar is nog een wereld te winnen. Tussen het beste en slechtste bedrijf zit een verschil van een modaal jaarsalaris.

De melkactie is buiten proporties en schiet haar doel voorbij. Voor invloed op de melkprijs moet de boer bij zijn coöperatie zijn. Ontevreden? Waarom dan niet een melkfabriek gebouwd en bewijzen dat het kan?

Foto

Marcel Henst

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Elly van der Neut

  Meneer Henst
  Merkwaardig comentaar deze week in de boerderij. Het weggooien van voedsel zou immoreel zijn. Het stelen van voedsel in supermarkten en het dan uitdelen aan de mensen buiten (franse vissers) meer aan te raden. Want het doel heiligt de middelen. Heel merkwaardig dat een hoofdredacteur van ons eigen vakblad zich zo uitlaat. Wij melkveehouders dragen zelf alle financiële gevolgen van onze actie. De franse vissers leggen de strop bij de supermarkt. En individuele supermarkten kunnen er meestal ook niets aan doen.
  Er is heus hier en daar geprobeerd een andere bestemming te vinden voor de melk, maar de meeste consumenten zijn te lui om naar een boerderij te fietsen om daar gratis melk te halen. Bejaardentehuizen branden hun vingers niet aan ongepasteuriseerde producten en wat denkt U dat een fabriek, die accoord zou gaan met het verpoederen van niet geleverde melk voor bijvoorbeeld Birma, over zich heen zou krijgen van de andere fabrieken. Dat zou waarschijnlijk worden gezien als verraad aan de sector. De laatste suggestie is helemaal over de top. Dat is een aantal jaren geleden geprobeerd, maar die fabriek is vakkundig de grond ingeboord door "collega" fabrieken.

 • no-profile-image

  Jan Dijkema

  Geachte Hoofdredacteur,

  Zeer verheugd ben ik dat U dit durft te scrijven in uw Boerderij.
  Ook ik ben 19 jaar melkveehouder geweest en er zijn goede en mindere jaren. dat weet je, anders moet je geen koeien gaan melken.Niemand houd de boer tegen om te proberen zelf de zuivel tot meerwaarde te brengen.
  Wat de stallenbouw betreft, de meeste boeren hadden deze plannen al klaar of waren al aan het bouwen voordat de prijs van melk steeg, vorig jaar,
  Dit zijn ondernemers, degene die ontevreden is met het rendement moet nu melkquotum en land verkopen en het geld op de bank zetten.Dat levert nu zeker 4% rendement op.

 • no-profile-image

  Jan Evers

  De commentaren van de hoofdredacteur roepen bij mij regelmatig verontwaardiging op.
  Meestal denk ik laat maar zitten.
  Maar deze keer niet.
  Je eigen melk weggooien kan niet maar vis stelen en uitdelen kan wel , want het doel heiligt de middelen aldus de hoofdredacteur.
  Voedsel vernietigen is uit den boze , en wat te zeggen van de groenten die doorgedraaid worden als de prijs te laag wordt!
  Over dit systeem heb ik nog nooit horen klagen.
  Hoofdredacteur denk voortaan beter na of ga iets anders doen.
  Groet Jan Evers.

 • no-profile-image

  Klaas Reinders

  Geachte heer Henst, Men kan verschillen van mening over de zin en onzin van de zuivelactie's maar de argumenten die u er bijsleept staan volledig los van de realiteit. De meesten zijn al genoemd in de reactie's, de veronderstelling dat de hoge staal prijzen en de personeels schaarste te wijten valt aan de investeringsdrift van de agrarische sector is toch wel de limiet. En aan kostenreductie zit echt een keer een eind. De melkprijs is omgerekend gelijk aan het niveau van eind jaren '80. Zou u tevreden zijn met salaris uit die periode? Een hoofdredacteur die een dergelijk commentaar schrijft in een blad dat zich een agrarisch vakblad durft te noemen zou ook eigenlijk niet beter verdienen.

 • no-profile-image

  Boer

  Dat is wel lef hebben zo'n commentaar leveren, als je zelf elke maand je salaris krijgt. Waarschijnlijk heeft u de reden nog niet begrepen. Waar het omgaat is om stem te krijgen naar de zuivelindustrie, die zich nu teveel laat inpakken door de retailhandel. Zuivelindustrie zit melk als grondstof, dus we zullen zelf het voortouw moeten nemen om ons produkt te verkopen, toch niets mis mee. De laatste jaren is er verschillende keren geprobeert om tot een gesprek te komen, maar alle pogingen werden genegeerd. En dan kun je zeggen moet het dan zo, ja misschien wel om door te dringen. EN om aan te komen met het argument van honger in de wereld! Meer als 50 jaar lagen de pakhuizen vol met melkpoeder en de bekende boterberg van de interventie en er is niet 1 politicus die zich daar ooit druk om heeft gemaakt om het op te sturen naar de derde wereld. Nu geven wij het signaal dat het niet goed gaat in het huidige beleid en moet je horen zelfs de hoofdredacteur, die nota bene van ons moet bestaan. We moesten het abbonement maar eens opgaan zeggen. Bovendien we moeten investeren, uitbreiden en niet zeuren, dus houden we toch geen tijd over om de Boerderij te lezen!! Of worden jullie ook al een verlengstuk van LNV, net als LTO. Netjes het braafste jongeteje van de klas zijn!

 • no-profile-image

  Olav Rogmans en Gertie van Bommel

  Schandalig dit commentaar! Deze hoofdredacteur begrijpt er kennelijk niets meer van. Dit is nu echt zo'n commentaar in de sfeer van "pappen en nathouden". Maar na vele jaren is nu de tijd van overleg voeren en publieksvriendelijke acties toch echt voorbij. De praktijk heeft uitgewezen dat dit pappen en nathouden ook nooit heeft gewerkt. Onder druk wordt alles vloeibaar, dus deze acties zijn weldegelijk zinvol, en moeten dus voortgezet worden. Dat is wat er moet gebeuren, anders staan we over tien jaar nog voor 25 cent te melken!! Vorig jaar konden de zuivelprijzen ook ineens omhoog nadat leden opstapten of dreigden op te stappen. En dat terwijl de zuivelindustrie eerder beweerd had dat de zuivelprijs niet omhoog zou kunnen door langlopende contracten met de retail. Dit toont dus aan dat als we ALLEMAAL actie ondernemen er weldegelijk iets gaat gebeuren. Als Boerderij zo doorgaat met zulke onnozele redacteuren en dit blad ook steeds duurder wordt zeg ik mijn abonnement op. Zes euro per week is me echt te veel voor een blad dat steeds meer gaat lijken op een spreekbuis van LTO en LNV.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.