Home

Achtergrond 1 reactie

Misère bij Fortis biedt Rabo-grondbank kansen

De financiële tegenvallers van Fortis Bank geven Rabobank wellicht de mogelijkheid de al zo lang gewenste grondbank aan te leggen.

De vastgoedportefeuille omvat tenminste 10.000 hectare landbouwgrond in Nederland. Fortis maakte deze week bekend door de verkoop van onderdelen 2 miljard euro op te willen halen. De Nederlands-Belgische bank heeft moeite bepaalde onderdelen van ABN Amro te verkopen. Dit moeten ze echter doen van de mededingingsautoriteit.

Hoewel de solvabiliteit met 8,5 procent gezond lijkt, voelt de bank zich verplicht aandelen uit te geven. Het Chinese fonds Ping An lijkt de eerste koper. Beleggers lieten het aandeel 20 procent dalen. Voor Rabobank, verreweg de grootste kredietverstrekker in de landbouw, is de verkoop van onderdelen wellicht een buitenkansje. Al enige tijd probeert de Rabobank een grondfonds op te zetten dat de financiering van grond voor landbouwers moet vereenvoudigen. De Fortis portefeuille omhelst onder meer 30.000 hectare grond waarvan tenminste 10.000 hectare als goed gekwalificeerde landbouwgrond.

Of ze dit onderdeel willen verkopen is twijfelachtig: Fortis geeft aan vastgoed in ieder geval te zien als een belangrijk onderdeel.
Verkoop van een deel van de portefeuille sluit ze niet uit. Oud-directeur Hans ten Cate becijferde onlangs dat 36 procent van de activa van een boer of tuinder 'vast zit' in grond. Een crime voor boeren die willen investeren.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Red Dear

    Komt een ondernemer bij de bank, solvabiliteit 15%.... geen harde zekerheden... krijgt die man geld?

    Kijk eens wat voor prutsers het zijn die bankiers van heden ten dage...

    Fort er mee

Of registreer je om te kunnen reageren.